Oltean, BNR: Băncile au început să reducă ratele la credite, dar am vrea scăderi şi mai mari

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, joi, la Suceava, că în ultimele luni au scăzut ratele la credite, potrivit Mediafax. Totuşi, el şi-a exprimat dorinţa ca scăderile să fie şi mai pregnante, prin reducerea marjelor, inclusiv a costului intern.

10 oct. 2013, 14:36
Oltean, BNR: Băncile au început să reducă ratele la credite, dar am vrea scăderi şi mai mari

„Citeam chiar ieri nişte statistici cu reducerile ratelor la credite în ultimele luni şi se văd nişte reduceri. Noi le vrem mai mari. Credem că mai e loc de reducerea marjelor, inclusiv prin reducerea costului intern (…) Încet, încet, vom merge în acea direcţie, pe măsură ce se întâmplă un element fundamental şi vreau să vă spun acest cuvânt :încredere. Pe măsură ce se consolidează încrederea, ceea ce este esenţial în pieţele financiare. Şi încrederea se construieşte în timp”, a spus viceguvernatorul BNR.

El a mai spus că şi BNR încearcă să consolideze încrederea.

„Asta încercăm să facem şi noi. Încercăm să consolidăm o inflaţie scăzută, să vedeţi cifrele care apar astăzi. Inflaţia se duce în jos şi se va duce în jos şi se va duce în jos, ne vom încadra în ţinta de inflaţie a BNR în acest an, estimăm că şi în anul viitor, dar sperăm să nu mai apară şocuri externe, administrative sau internaţionale. Dar încercăm să ţinem inflaţia jos, să ţinem ceea ce se numesc aşteptările inflaţioniste ale publicului, adică oamenii să se aştepte că va fi inflaţie mică, pentru că dacă oamenii se aşteaptă să fie inflaţie mică au încredere să-şi ducă banii la bancă”, a afirmat Olteanu.

 

VEZI SI:

Preşedinte CEC Bank: Creditarea populaţiei este RISCANTĂ, oamenii au situaţii DISPERATE