Oltean: PDL boicotează referendumul nu pentru Traian Băsescu, ci pentru existenţa democraţiei

Ioan Oltean a declarat, miercuri, la Bistriţa Năsăud, că prin boicotarea referendumului de duminică PDL nu ar avea ca scop reîntoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni, ci existenţa democraţiei şi a instituţiilor democratice.

RomaniaTV.net
25 iul. 2012, 10:39
Oltean: PDL boicotează referendumul nu pentru Traian Băsescu, ci pentru existenţa democraţiei

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, afirmă că formaţiunea boicotează referendumul de duminică nu pentru că ar dori să asigure un scaun pentru preşedintele Traian Băsescu, ci pentru existenţa democraţiei şi a instituţiilor democratice în statul de drept.

„PDL a luat decizia de a nu participa la vot duminică, 29 iulie, şi a recomandat membrilor PDL, simpatizanţilor şi tuturor celor care într-un fel sau altul ţin la statul de drept, la democraţie, să nu se prezinte duminică la referendum. Am luat această decizie numai în momentul în care, din toate datele pe care partidul le-a avut la îndemână, a constatat că USL pregăteşte o fraudă fără proporţii a referendumului de duminică”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, citat de Mediafax.

Fostul secretar general al PDL a adăugat că partidul a analizat cu „maximă atenţie şi responsabilitate” toate elementele care conduc spre această decizie: „Toate solicitările PDL care vizau securizarea referendumului în sensul de a garanta participarea oamenilor şi un vot corect şi cinstit au fost respinse. PDL a cerut, ca în fiecare secţie de votare, să se instaleze camere de luat vederi aşa cum s-au instalat la alegerile prezideanţiale din 2009. La cererea PSD, la vremea respectivă, Guvernul Boc a răspuns afirmativ acestei solicitări. USL a respins această solicitare. Am solicitat ca fiecare participant la vot pe liste suplimentare să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu a mai exercitat dreptul la vot şi în altă secţie de votare. Şi această solicitare a fost respinsă”.

Conform lui Oltean, o altă nemulţumire a PDL este modificarea, „în mod abuziv”, a Legii referendumului în ceea ce priveşte intervalul orar în care se poate vota, fără a exista „o motivaţie pertinentă”:

„Sunt câteva dintre măsurile pe care USL le-a luat şi care au un singur scop, acela de a crea condiţiile necesare pentru fraudarea alegerilor. În această situaţie, PDL nu poate să se înscrie şi să participe la validarea unui referendum care este bazat pe fraudă şi care e bazat pe ilegalitate”.

Nu în ultimul rând, liderul PDL Bistriţa-Năsăud a reamintit că PDL nu doreşte să valideze un „referendum ilegal”, precizând că, în opinia sa, electoratul nu se va prezenta la urne: „Susţinem boicotul nu pentru că noi vrem să asigurăm un scaun pentru preşedintele Băsescu, ci pentru că noi vrem să asigurăm în continuare existenţa democraţiei în România, existenţa instituţiilor democratice, instituţiilor statului de drept care au fost afectate grav prin toate măsurile pe care USL le-a luat în ultimele două săptămâni”.