Oltean (PDL): Nu mă simt vinovat faţă de niciuna dintre faptele enumerate de DNA

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că nu se simte vinovat faţă de niciuna dintre faptele imputate de către DNA, care a început urmărirea penală în cazul său pentru infracţiunile de folosire a influenţei şi favorizare a infractorului.
Romania TV
20 sept. 2013, 10:13
Oltean (PDL): Nu mă simt vinovat faţă de niciuna dintre faptele enumerate de DNA

„Vreau să îmi exprim încrederea în instituţiile statului că vor face efectiv dreptate şi că nu va exista niciun fel de abuz. M-am prezentat la DNA cu convingerea că îmi fac datoria de simplu cetăţean şi am luat act de faptele care mi se impută. Mi-am exprimat întreaga disponibilitate de a colabora şi de a avea o atitudine constructivă, în sensul de a clarifica orice fel de faptă care mi se pune în sarcină, rămânând ca la sfârşit fiecare să îşi exprime şi să-şi susţină propria poziţie. Vă asigur, însă, că, cel puţin prin prisma datelor pe care le deţin în momentul acesta, nu mă simt vinovat faţă de niciuna dintre cele şase fapte enumerate în actul de sesizare şi de informare”, a spus Oltean, citat de Agerpres.

Liderul PDL consideră că faptele pentru care este cercetat penal nu au caracter de infracţiuni.

„Pot să vă spun în mod cert că nu sunt fapte care să aibă, în opinia mea, caracterul de infracţiuni. Vă dau un singur exemplu dintre faptele enumerate în rezoluţia procurorului de caz: în perioada martie-aprilie 2011 numitul Ioan Oltean şi-a exercitat influenţa în vederea alocării de fonduri pentru lucrări la drumul Orosfaia-Milaş (localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud – n.r.). Sau că mi-am exercitat influenţa pentru alocarea de sume mai mari pe HG 577 pentru judeţul Bistriţa-Năsăud. Sau vă mai dau un singur exemplu: că mi-am exercitat influenţa în vederea atribuirii preferenţiale a unor sume de bani pentru proiecte către comunele Chiuza, Rebrişoara, Căianu Mic (conduse de primari PSD – n.r.)”, a explicat Oltean.

El spune că intervenţiile pe care le-a făcut au fost în calitate de deputat, dar au respectat litera legii.

„Niciodată nu am cerut săvârşirea unor fapte care să contravină legii, dar cu certitudine am manifestat nu numai acum, ci întotdeauna interes pentru alocarea de resurse financiare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud pe căi legale, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare”, a adăugat preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud.

Întrebat în legătură cu acuzaţia de favorizare a infractorului, în sensul că ar fi anunţat două persoane că a doua zi urmau să fie percheziţionaţi la domiciliu de către procurorii DNA, Oltean a negat că ar fi furnizat astfel de informaţii.

„Eu nu lucrez la DNA, deci nu am cum să mă pronunţ în privinţa aceasta. Pot să vă asigur că nu am avut informaţii legat de descinderile sau percheziţiile pe care DNA urma să le facă în Bistriţa. Nu am avut şi nu am prieteni acolo (la DNA – n.r.). Ca atare, nu am dat niciun fel de informaţii nimănui”, a afirmat Oltean.

În ceea ce priveşte cererea Monicăi Macovei ca să-şi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al PDL, Oltean a precizat că în acest moment nu este încălcată nicio prevedere din statutul partidului şi că, dacă va ajunge să fie trimis în judecată, nu va aştepta ‘recomandări’ pentru a se suspenda din funcţie.

„Întotdeauna am fost un om care a ţinut la PDL. Sunt membru fondator al acestui partid şi am fost întotdeauna în litera şi spiritul statutului şi sunt şi acum în litera şi spiritul statutului. În momentul în care, prin faptele mele, voi fi în conflict cu litera statutului, nu voi aştepta să-mi dea nimeni sfaturi sau să-mi facă recomandări, pentru că voi şti ce voi avea de făcut. (…) Eu sunt o persoană incomodă prin felul meu de a fi, nu numai în PDL, în viaţa de zi cu zi sunt persoană incomodă, să ştiţi, dar asta este, n-am ce face”, a spus Oltean.

Ioan Oltean a adăugat că, deşi are o relaţie foarte bună cu preşedintele PDL, Vasile Blaga, acesta din urmă rămâne ‘un preşedinte exigent, care ţine mai mult la partid decât la membri’, astfel că nu se aşteaptă la tratamente preferenţiale.

Potrivit unui comunicat al DNA din data de 12 septembrie, procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de Ioan Oltean, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii funcţiei de vicepreşedinte/secretar general al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, şi infracţiunea de favorizarea infractorului.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidl aduce din nou la raft, de luni, 27 mai 2024, produsele tematice pe care românii le adoră. Vor fi disponibile toată săptămâna
Capital.ro
O NOUĂ TAXĂ pentru posesorii de mașini. În curând, va deveni OBLIGATORIE
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Prințul Harry și Meghan ascund un mare secret. Martorii vorbesc
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
Ce ruşine! Credea că nu o vede nimeni, şi şi-a băgat mâna în 🙈🙈🙈
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Marea lovitură pentru Traian BĂSESCU. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat: I-AU ATACAT familia
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit într-un incendiu izbucnit din senin - VIDEO
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
Se dau 800 DE LEI pentru FAMILII. Unde se pot DEPUNE DOSARELE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'