Oltean: Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi simultan cu localele şi generalele

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Ring, că referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi organizat odată cu alegerile locale şi parlamentare, dacă şi opoziţia este de acord.

RomaniaTV.net
13 dec. 2011, 21:22
Oltean: Referendumul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi simultan cu localele şi generalele

Oltean a precizat că PDL va susţine categoric angajamentul preşedintelui şi necesitatea revizuirii Constituţiei.

„Noi şi partidele aflate în arcul guvernamental vom face tot ce este posibil pentru a susţine demersul ca România să fie parte a acordului interguvernamental”, a spus Oltean, citat de Ziarul Ring.

Întrebat cât de mari sunt şansele ca în 2012 să fie realizată revizuirea Constituţiei, Oltean a răspuns: „Dacă până în 31 decembrie 2012, care este termenul final la care fiecare ţară va trebui să facă dovada că a subscris acordului prin înscrierea în Legea fundamentală a acestor angajamente, vă daţi seama că până în aprilie-mai, cel târziu, noi va trebui să avem un draft al revizuirii Constituţiei. În opinia mea, într-o variantă extrem de optimistă, cred că am putea organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile locale şi parlamentare, ca să nu aducem poporul de două ori la urne. Deci, la sfârşitul lunii noiembrie cred că va exista această posibilitate, evident dacă şi opoziţia subscrie, pentru că fără opoziţie suntem lipsiţi de posibilitatea de a realiza revizuirea Constituţiei”.

Preşedintele Traian Băsescu a invitat preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament la Palatul Cotroceni, miercuri, la o discuţii pe tema concluziilor Consiliului European din 8-9 decembrie.

Traian Băsescu preciza că este nevoie de o dezbatere importantă a deciziei, la nivelul întregii societăţi.

Mandatul cu care PDL se va prezenta la consultările iniţiate de preşedintele Traian Băsescu prevede revizuirea rapidă a Constituţiei prin preluarea cerinţelor economice discutate la nivelul UE şi reducerea numărului de parlamentari, cu referendum organizat în aprilie, a afirmat premierul Emil Boc.