Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, luni, că se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor la împrumuturile acordate în lei în perioada următoare, dar cheia relansării creditării în România este reprezentată de încredere şi de evoluţia economiei globale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 17:09
Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Prezent la o conferinţă organizată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj, Olteanu a susţinut că BNR va lua măsuri de susţinere a credităr ii în lei, ca alternativă la creditarea în euro.

„BNR a redus dobânda de politică monetară în două rânduri, în ultimele două luni, iar acest lucru se repercutează cu o întârziere de câteva luni asupra sistemului financiar. Ne aşteptăm să existe reduceri ale dobânzilor la creditarea în lei de către bănci. Sigur, totul depinde de acel element numit încredere, de funcţionarea economiei şi de modul în care economia reală şi zona financiară se raportează una la cealaltă. Vom împinge în continuare spre creditarea în lei, ca alternativă la creditarea în euro. Elementul de încredere este esenţial şi modul în care va evolua economia globală vor fi cheia relansării creditării”, a spus Bogdan Olteanu.

Potrivit lui Olteanu, BNR are „previziuni optimiste” privind creşterea economică în acest an, ele fiind în permanentă reevaluare, în funcţie de evoluţiile internaţionale.

„Economia românească este dependentă de cea europeană, în condiţiile în care 70% dintre exporturile României sunt către zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdată. Creşterea economică a României depinde de acest lucru. BNR îşi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilităţii financiare în condiţiile oferite de economie”, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a precizat că sistemul financiar din România a fost întotdeauna „reglementat, stabil, echilibrat şi conservator”.

„Acest element de conservatorism a fost considerat cu câţiva ani în urmă poate prea prudent, dar cred că această prudenţă a fost extrem de binevenită, dacă privim prin prisma recesiunii din ultimii ani şi a pierderilor mari pe care sistemele bancare mai curajoase le-au suferit. Mergem mai departe spre o perioadă mai reglementată, spre o perioadă de riscuri mai mici şi profituri mai mici în industria financiară”, a spus Bogdan Olteanu.

El a participat, luni, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, la o reuniune din proiectul „BNR – zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, unde a susţinut conferinţa „Reglementare şi dereglementare în sectorul financiar”.