Om de afaceri italian, bănuit de implicare în asasinarea unui jurnalist

Poliţia slovacă a reţinut un om de afaceri italian care era menţionat în ultimul articol al jurnalistului asasinat Jan Kuciak, fiind plasat în arest în legătură cu acuzaţii referitoare la droguri, a anunţat marţi Biroul Procurorului general, citat de Reuters.

13 mart. 2018, 17:30
Om de afaceri italian, bănuit de implicare în asasinarea unui jurnalist

Autorităţile slovace au precizat că reţinerea lui face parte din cadrul unei acţiuni internaţionale care a dus la arestarea a 17 persoane. Într-un comunicat, Biroul Procurorului afirmă că l-a reţinut pe Antonino V. în baza unui mandat european de arestare emis de un tribunal din Veneţia (Italia), care cere extrădarea lui pentru a fi judecat pentru o infracţiune legată de droguri. O purtătoare de cuvânt a Biroului Procurorului general a confirmat că persoana arestată este Antonino Vadala, care era menţionat în ultimul articol al jurnalistului Jan Kuciak, asasinat împreună cu logodnica sa la sfârşitul lui februarie.

Procurorul şef din Veneţia, Bruno Cherchi, a informat într-un comunicat că Vadala este anchetat pentru apartenenţă la o grupare ce se ocupa cu ”traficul internaţional de droguri şi spălare de bani” şi care folosea aparent canale legale de import de droguri din America de Sud, informează Agerpres.

Citeşte şi Ministrul slovac de Interne a demisionat în urma crizei generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Asasinarea lui Kuciak a zguduit Slovacia, declanşând proteste de masă ce ameninţă cu căderea guvernului premierului Robert Fico. Poliţia a intervievat peste 100 de persoane în cadrul anchetei. Vadala s-a aflat printre cele şapte persoane arestate pe 1 martie, dar care au fost ulterior eliberate. Nici una dintre ele nu a fost pusă sub acuzare în legătură cu asasinarea jurnalistului şi a logodnicei sale.

Kuciak a relatat despre cazuri de fraudă în care sunt implicaţi oameni de afaceri cu legături politice. Ultimul articol al lui Kuciak, nefinalizat şi publicat postum, se referă la oameni de afaceri italieni din Slovacia cu presupuse legături cu mafia, inclusiv Vadala, potrivit Agerpres.

Kuciak a afirmat de asemenea că Vadala a avut în trecut legături de afaceri cu doi slovaci care ulterior au lucrat la biroul lui Fico. Amândoi funcţionarii au demisionat, dar au dezminţit legăturile cu asasinarea jurnalistului.

Într-un interviu pentru site-ul slovac Korzar din 6 martie, Vadala a dezminţit legăturile cu mafia italiană sau cu politicieni slovaci. El a explicat că Jan Kuciak l-a luat drept altcineva cu acelaşi nume şi că jurnalistul a fost ucis înainte ca Vadala să se întâlnească cu el şi să-i explice.