Omar el-Bechir, fostul preşedinte al Sudanului, a fost condamnat pentru corupţie

Judecătorul Al-Sadeq Abdelrahmane a explicat că fostul preşedinte va fi plasat într-un centru de reabilitare pentru persoanele în vârstă căci, potrivit legii sudaneze, orice persoană cu vârsta de peste 70 de ani nu poate intra la închisoare.

14 dec. 2019, 13:14
Omar el-Bechir, fostul preşedinte al Sudanului, a fost condamnat pentru corupţie

Fostul preşedinte sudanez Omar el-Béchir, destituit în aprilie de armată în urma unei contestări inedite după 30 de ani la putere, a fost condamnat sâmbătă de un tribunal din Khartoum la doi ani de detenţie într-un centru de reabilitare, pentru corupţie, potrivit AFP.

Este vorba despre prima decizie în justiţie în care este vizat un om important de stat din Sudan.

Béchir a apărut sâmbătă dimineaţă în faţa unui „tribunal special”, ascultând verdictul în picioare, într-o cuşcă metalică şi îmbrăcat în rochia sa albă tradiţională şi cu turban, după ce a fost adus din închisoarea Kober din Khartoum unde este închis după ce a fost înlăturat de la putere.

Procesul care a început în luna august, şi care implică fonduri colectate din Arabia Saudită, s-a încheiat sâmbătă. Béchir a fost găsit vinovat de „corupţie” şi „posesie de valută”.

Judecătorul a dispus şi confiscarea fondurilor găsite la domiciliul lui Béchir după arestarea sa în aprilie, adică 6,9 milioane de euro, 351.770 de dolari şi şi 5,7 milioane de lire sudaneze.

Sudanul este astăzi condus de un guvern de tranziţie cu un premier civil şi un Consiliu suveran format din militari şi civili.