Omar Hayssam, pus oficial în libertate în Siria. Ministerul român al Justiţiei nu ştie nimic

Omar Hayssam a fost pus oficial în libertate, din 9 ianuarie 2012, de către autorităţile siriene, care au informat că pedeapsa dată acestuia în 2008, de patru ani de închisoare pentru infracţiuni la legea siguranţei statului, a fost executată.

RomaniaTV.net
10 ian. 2012, 14:27
Omar Hayssam, pus oficial în libertate în Siria. Ministerul român al Justiţiei nu ştie nimic

UPDATE : „Având în vedere interesul manifestat de mass-media cu privire la Omar Hayssam, precizăm că  Ministerul român  al Justiţiei nu a fost informat şi nu deţine documente cu privire la o eventuală punere în libertate a acestuia„, se arată într-un comunicat emis marţi seară de Ministerul Justiţiei.

Ioan Cazacu, avocatul care l-a apărat pe Hayssam în România într-un dosar de corupţie a declarat pentru Mediafax că există un document oficial prin care tatăl lui Hayssam a fost înştiinţat de Procuratura generală  a Siriei că timpul de executare al pedepsei a început pe 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deducţie, în 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerată executată.

Avocatul a menţionat că nu are cunoştinţă dacă în Siria pe numele lui Omar Hayssam există şi alte decizii de condamnare sau de executare a unor pedepse.

Ion Cazacu a spus că nu ştie unde este în prezent Omar Hayssam.

„Nu ştiu unde este Omar Hayssam, nu m-a informat familia lui nimic”, a spus avocatul Cazacu.

Ion Cazacu declara în martie 2011 că deţine o adresă oficială din partea statului sirian în care este informat că Omar Hayssam este încarcerat într-o închisoare din Siria încă din 2008, el având de executat o pedeapsă de patru ani pentru infracţiuni la legea siguranţei statului.

El preciza atunci că a depus la instanţă un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generală din Siria prin care se atesta „negru pe alb” faptul că Omar Khaled Hayssam execută o pedeapsă de patru ani într-o închisoare din Republica Siriană.

Ratificarea acordurilor cu Siria privind extrădarea şi transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate este blocată, din august 2011, la comisiile Parlamentului, care au considerat că, în contextul actual, aprobarea lor ar avea efecte negative asupra imaginii României.

În prezent, relaţiile de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană sunt reglementate de Convenţia între Republica Socialistă România şi Republica Arabă Siriană privind asistenţa judiciară în materie civilă, familială şi penală, semnată la Damasc la 2 decembrie 1978. Noul Tratat urma să înlocuiască prevederile Convenţiei din 1978.

Omar Hayssam se află în prezent în închisorile siriene, declara preşedintele sirian Bashar al-Assad într-un interviu din 11 noiembrie 2010, pentru ziarul „Adevărul”, menţionând că după ce acesta îşi va ispăşi condamnarea în Siria, cele două părţi vor discuta despre ce urmează să se facă mai departe. Preşedintele sirian explica, la acel moment, ce se poate întâmpla după semnarea acordului cu România.

„Atât timp cât o persoană se află deja în închisoare, atunci pentru ce trebuie să fie transferată în altă închisoare, într-o altă ţară? Important e să vedem ce se va face după ce se va termina condamnarea. Deci, după ce îşi ispăşeşte condamnarea în Siria, vom discuta ce se face mai departe. Dacă va exista o altă condamnare în ţara respectivă, pentru a-şi ispăşi şi condamnarea respectivă, atunci se va discuta pe acest caz. Discuţia nu e politică, e la nivelul instituţiilor abilitate”, spunea Bashar al-Assad.

Omar Hayssam – cetăţean sirian, născut în 1 martie 1963 – a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea a trei reporteri români la Bagdad, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Fuga acestuia, după ce a fost eliberat din motive medicale, la solicitarea Parchetului, a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României. Autorităţile române au iniţiat o serie de demersuri pentru aducerea lui Hayssam în România, pentru a-şi ispăşi pedeapsa la închisoare.