Omar Shariff A MURIT. Vezi cele mai celebre roluri ale sale VIDEO

Omar Shariff a murit, vineri, la vârsta de 83 de ani. Probabil cel mai cunoscut egiptean din lume, actorul a suferit în ultimii ani de Alzheimer, o maladie care l-a făcut să uite multe, dar nu şi că era un actor faimos.

RomaniaTV.net
10 iul. 2015, 14:15

Omar Sharif, celebru pentru roluri magistrale în producţii precum Doctor Zhivago, Funny Girl sau Lawrence al Arabiei, a murit vineri, la Cairo, în urma unui atac de cord. Anunţul a fost făcut de agentul marelui actor.

Actorul egiptean suferea de Alzheimer, după cum a dezvăluit chiar fiul său, în luna mai. Omar Sharif a fost căsătorit cu actriţa Faten Hamama, care i-a fost parteneră în filmul The Blazing Sun (1953). Cei doi au divorţat în 1965, deşi aveau un fiu, Tareq, iar Omar Sharif a vorbit întotdeauna despre ea ca fiind iubirea vieţii sale. Cu toate că a fost un adevărat cuceritor – chiar era poreclit „Sultanul seducţiei” – şi a avut relaţii cu Catherine Deneuve, Barbra Streisand şi Barbara Bouchet, nicio altă femeie nu a reuşit să-i mai câştige în totalitate inima, după eşecul mariajului său cu Faten Hamama. De altfel, în ultimele luni de viaţă a întrebat deseori de soţia sa, a povestit fiul lor, Tareq, uitând mereu că Fate Hamama a murit în ianuarie 2015.

Omar Sharif a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul din Lawrence al Arabiei, în regia lui David Lean, şi a câştigat un Glob de aur pentru acelaşi personaj, primul jucat în limba engleză, după ce apăruse în 20 de filme egiptene.

În 2012, Omar Sharif spunea despre rolul său „de aur”: „Când am făcut acest film m-am gândit că este o nebunie. Nu erau nici fete, nici actori faimoşi la vremea aceea în distribuţie. Doar bărbaţi şi nicio acţiune sau oricum, nu prea multă acţiune. Nu era nici bătaie, nici nimic. A fost un film atât de bun pentru că regizorul a fost genial. Acesta este adevărul. David Lean a fost un om absolut grozav”.

Ajuns star la Hollywood, şi-a confirmat statutul cu rolurile din Behold a Pale Horse, în care a jucat alături de Gregory Peck şi Anthony Quinn, şi din Genghis Khan (1965), în care a jucat rolul principal. Tot în 1965, Sharif a jucat în Doctor Zhivago, un alt film regizat de David Lean, iar rolul acesta i-a adus un alt Glob de Aur.

 

Omar Sharif a jucat şi alături de Barbra Streisand în filmele Funny Girl şi Funny Lady. Decizia sa de a colabora cu această actriţă a atras furia guvernului egiptean, dat fiind suportul exprimat de Streisand pentru Israel.

În 2004, Omar Sharif fost recompensat cu un premiu César pentru cel mai bun actor, pentru „Domnul Ibrahim şi florile Coranului”.