Omicron, noua tulpină COVID, ar putea ajunge în România de sărbători. Avertismentul lui Octavian Jurma: „Probabilitatea este de 100%. A speriat comunitatea medicală”

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a avertizat că tulpina Omicron a fost confirmată în şase ţări europene şi este posibil să ajungă şi în România cel târziu în ianuarie.

29 nov. 2021, 10:31
Omicron, noua tulpină COVID, ar putea ajunge în România de sărbători. Avertismentul lui Octavian Jurma: „Probabilitatea este de 100%. A speriat comunitatea medicală”

Octavian Jurma a precizat că apariţia Omicron, noua tulpină COVID, a generat o „mobilizare intensă” în rândul Guvernelor din toată lumea.

„Varianta B.1.1.529 (clada 21K sau Omicron) a speriat comunitatea medicală mai tare decât Delta la apariţia sa. Asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate ţările lumii pentru a face faţă acestei noi ameninţări”, a scris duminică dr. Octavian Jurma,  pe Facebook.

Medicul a precizat că Omicron (B.1.1.529) a declanşat multiple semnale de alarmă deoarece reuşeşte să depăşească cu atâta uşurinţă imunitatea dobândită după infectarea cu Delta.

„Al doilea motiv de îngrijorare este viteza cu care Omicron a dobândit dominanța faţă de Delta în secvenţierile făcute în Africa de Sud. În doar două săptămâni a ajuns de la 0 la 75% şi probabil că a ajuns deja la 100% din noile secvențieri”, a mai precizat Octavian Jurma.

Citeşte şi: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier chiar în faţa Palatului. Care este starea patronului de la FCSB

Omicron, noua tulpină COVID, ar putea ajunge în România de sărbători. „România are un profil african, nu european în privința vaccinării şi a gestionării pandemiei”

De asemenea, cercetătorul a arătat că, la capitolul statistică, România are un profil epidemiologic foarte asemănător cu Africa de Sud. „Avem o rată mică de vaccinare şi o rată uriaşă de infectare după un val Delta devastator”, spune el.

„Probabilitatea ca Omicron să ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100% şi va fi identificată prin secvenţiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie”, a precizat Octavian Jurma.

„Nu ştim cum se comportă Omicron într-o populaţie înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african, nu european în privința vaccinării şi a gestionării pandemiei. Aşadar pentru România este o certitudine că Omicron este o ameninţare foarte serioasă pentru cei nevaccinati şi o ameninţare încă necunoscută pentru cei vaccinați.

„Având în vedere că cei trecuţi prin boala dobândesc o imunitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm, dacă am trecut prin boală şi să ne facem boosterul, dacă ne-am vaccinat. Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în faţa valului 5”, a adăugat el.

De altfel, Raed Arafat a anunţat, în briefingul de presă de la Guvern, că varianta Omicron se va răspândi în toată lumea. „În final, tulpina va ajunge peste tot. Nimeni nu va putea s-o oprească, am văzut asta când a început pandemia în China. Singurul lucru care se face acum este întârzierea răspândirii și cumpărarea de timp până aflăm dacă răspunde la vaccin, nu răspunde la vaccin, dacă e mai ușoară, dacă impactul ei pe sănătate e mai grav”, a spus acesta.

Citeşte şi: Maneaua celebră a lui Adrian Minune cu care FCSB a sărbătorit victoria cu Universitatea Craiova. „Asta ne place, asta cântăm!” VIDEO