OMS a suspendat procesul de aprobare a vaccinului Sputnik V. Au fost constatate probleme la procesul de producţie

Organizația Mondială a Sănătății a suspendat procesul de aprobare a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 Sputnik V, în așteptarea unei noi inspecții la cel puțin una din fabricile care produc serul.

17 sept. 2021, 18:41
OMS a suspendat procesul de aprobare a vaccinului Sputnik V. Au fost constatate probleme la procesul de producţie

Jarbas Barbosa, directorul adjunct al Organizației Panamericane a Sănătății, o filială regională a OMS, a declarat că cererea Rusiei pentru autorizarea de urgență a vaccinului a fost suspendată după ce o serie de încălcări ale normelor de producție au fost descoperite în timpul unei inspecții făcute de OMS în Rusia în luna mai.

Procesul de aprobare de urgență pentru Sputnik V a fost suspendat deoarece, în timp ce inspectau una dintre fabricile în care se produce vaccinul, au constatat că aceasta nu respecta cele mai bune practici în procesul de producție”, a declarat acesta, citat de The Moscow Times.

Citeşte şi UE îşi deschide graniţele DOAR pentru cetăţenii vaccinaţi cu serurile aprobate în Europa. Cei imunizaţi cu Sputnik nu figurează pe listă

OMS a raportat anterior că a constatat mai multe încălcări și a avut îngrijorări legate de „implementarea măsurilor adecvate pentru a atenua riscurile de contaminare încrucișată” la o fabrică din orașul rus Ufa.

„Producătorul trebuie să facă modificările necesare și să fie pregătit pentru noi inspecții. OMS așteaptă ca producătorul să trimită informații că fabrica este în standarde”, a mai afirmat Barbosa.

Citeşte şi Vaccinul Sputnik V, ironizat de Agenţia Europeană a Medicamentului. „Autorizarea sa în regim de urgenţă e ca şi cum ai juca ruleta rusească”

Rusia a depus cereri de aprobare pentru Sputnik V atât de la OMS, cât și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în februarie, în urma publicării în revista medicală The Lancet a unui studiu care arăta că vaccinul are o eficacitate de 91,6%.