UE îşi deschide graniţele DOAR pentru cetăţenii vaccinaţi cu serurile aprobate în Europa. Cei imunizaţi cu Sputnik nu figurează pe listă

Ambasadorii la UE ai celor 27 de state membre au decis miercuri ca persoanele vaccinate din afara Uniunii, inclusiv din Marea Britanie, să fie lăsate să intre în UE pentru vacanțe și vizite, a anunțat un purtător de cuvânt de la Bruxelles.

19 mai 2021, 14:58
UE îşi deschide graniţele DOAR pentru cetăţenii vaccinaţi cu serurile aprobate în Europa. Cei imunizaţi cu Sputnik nu figurează pe listă

Ambasadorii din statele Uniunii Europene au recomandat schimbarea regulilor astfel încât să fie permise călătoriile ne-esențiale ale celor care sunt vaccinaţi cu ambele doze sau cu o singură doză în cazul vaccinului Johnson&Johnson, dar este vorba doar de vaccinurile aprobate în Europa.

Blocul comunitar va accepta vizitatorii care au primit imunizare completă utilizând unul dintre vaccinurile aprobate de propriul său organism de reglementare sau de Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta acoperă grupurile de cetăţeni vaccinaţi cu  Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca și Sinopharm, care astfel au acceptul de a veni în Europa. În consecinţă, cei imunizaţi cu vaccinul Sputnik V vor trebui să mai aştepte până să călătorească în statele Uniunii Europene.

Citeşte şi Cutremur pe piaţa vaccinurilor. UE se pregăteşte să dea în judecată AstraZeneca

Decizia ambasadorilor trebuie aprobată și oficial, dar acest lucru este doar o formalitate, scrie The New York Times. Purtătorul de cuvânt nu a specificat însă și data de la care vor fi permise călătoriile în UE.

Uniunea are în prezent o listă cu „țări sigure” ai căror cetățeni pot să călătorească în Europa și pentru scopuri ne-esențiale, cum ar fi turismul. Pe listă se află Australia, Noua Zeelandă și Israel. Marea Britanie va intra pe listă începând de vineri.

Citeşte şi Vaccinuri false Pfizer circulă pe piaţa UE. Avertismentul companiei, unde au fost descoperite serurile ilegale