OMS, anunţ controversat: „Nu mai purtaţi măşti de protecţie dacă nu aveţi probleme”

Declarație controversată chiar de la vârful Oganizației Mondiale a Sănătății. Oamenii sănătoși nu ar trebui să poarte măști de protecție! 

04 apr. 2020, 09:33
OMS, anunţ controversat: „Nu mai purtaţi măşti de protecţie dacă nu aveţi probleme”

COVID-19. Experții susțin că măștile sunt utile doar pentru cei infectați. Medicii români nu sunt de acord și atrag atenția că protejarea feței este primordială pentru oprirea răspândirii virusului. De aceeași părere sunt și autoritățile din mai multe țări.

 

„Noi nu recomandăm purtarea măștilor în public de către oameni sănătoși. Nu există nicio dovadă specifică ce sugerează că purtarea măștilor de către o populație în masă are vreun beneficiu concret. De fapt, sunt studii care sugerează chiar opusul atunci când sunt folosite greșit”, a declarat Mike Ryan, expert al OMS pentru situații de urgență.

Potrivit acestuia, dacă nu este purtată sau folosită corespunzător, o mască de protecție se poate transforma într-un obiect ce favorizează infectarea persoanei care o poartă, dar și cea a oamenilor din jur.

Totuși, această teorie este puternic contestată de medicii din România! O persoană sănătoasă care iese fără mască și fără protecție a ochilor se joacă cu moartea. Ar fi bine să purtăm măști, chiar și artizanale. De ce? Pentru că virusul e transportat de picături de salivă și de strănut pe care le eliberăm atunci când vorbim, respirăm, strănutăm, tușim”, explică celebrul medic Mihai Craiu.

Există chiar și țări în care purtatul măștilor de protecție a devenit obligatoriu pentru toți cetățenii care ies din case.