OMS, anunţ nou despre varianta Omicron: „Rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi”

OMS, anunţ nou despre varianta Omicron. Rămâne periculoasă, în special pentru cei care nu au fost vaccinaţi împotriva bolii, a spus miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii, scrie The Guardian.

12 ian. 2022, 22:50
OMS, anunţ nou despre varianta Omicron: „Rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi”
OMS, anunţ nou despre varianta Omicron

OMS, anunţ nou despre varianta Omicron. Directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că uriaşa creştere globală a cazurilor este determinată de Omicron, dar a insistat că nu ar trebui să ne predăm în faţa ei.

În timp ce Omicron provoacă o boală mai puţin severă decât Delta, ea rămâne periculoasă, în special pentru cei nevaccinaţi.

Nu trebuie să permitem acestui virus să circule sau să fluturăm steagul alb, mai ales când atât de mulţi oameni din jur rămân nevaccinaţi.

În Africa, peste 85% din populaţie nu a primit o doză de vaccin. Nu putem pune capăt fazei acute a pandemiei decât dacă nu reducem acest decalaj”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: OMS, cel mai sumbru anunţ despre Omicron: „În maxim două luni, mai mult de jumătate din populaţia Europei ar putea fi infectată”

OMS, anunţ nou despre varianta Omicron

Dr. Tedros a afirmat că şi-a dorit ca fiecare ţară să aibă 10% din populaţie vaccinată până la sfârşitul lui septembrie 2021, 40% până la sfârşitul lui decembrie şi 70% până la mijlocul anului 2022. Dar 90 de ţări încă nu au atins rata de 40% vaccinare, 36 dintre ele sunt încă sub 10%, a spus el.

Cei mai mulţi” dintre cei internaţi în întreaga lume au fost nevaccinaţi, a adăugat Tedros.

Şi, în timp ce vaccinurile rămân foarte eficiente în prevenirea decesului şi a bolii severe de Covid-19, ele nu previn pe deplin transmiterea şi, prin urmare, riscul apariţiei unei variante mai mortale este real, a subliniat el.

În legătură cu faptul că numărul de decese a fost stabilizat la 50.000 pe săptămână, Tedros a spus: „A învăţa să trăim cu virusul, nu înseamnă că putem, sau că ar trebui, să acceptăm acest număr de decese.

Mai multă răspândire înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai mulţi oameni fără serviciu – inclusiv profesori şi personal medical – şi risc mai mare ca o altă variantă să apară, care este chiar mai transmisibilă şi mai mortală decât Omicron”.

Michael Ryan, director pentru situaţii de urgenţă la OMS, a sdăugat: „Nu este momentul să declarăm că acesta este un virus binevenit”.