OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul cazurilor de persoane care suferă de obezitate a crescut într-un mod alarmant în Europa.

03 mai 2022, 21:38
OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Avertismentul care dă fiori românilor

OMS anunţă o nouă epidemie în Europa. Un raport privind obezitatea arată că această boală provoacă 200.000 de cazuri de cancer și 1,2 milioane de decese pe an.

O nouă epidemie face ravagii în Europa: Au fost raportate 1,2 milioane de decese pe an

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizază că 59% dintre adulţii europeni sun supraponderali sau obezi. De asemenea, 8% dintre copiii mai mici de cinci ani suferă de obezitate.

Citește și Boala care nu dă dureri, se transmite la copii şi nu se vindecă niciodată. Dr. Monica Pop: „E ucigaşul din umbră”

Îngrijorător este că numărul cazurilor de obezitate în Europa este mai mare decât în orice alt colţ al lumii, cu excepția Americii, arată raportul privind obezitatea prezentat la Congresul european.

Medicii atrag atenţia că obezitatea este legată de o serie de alte boli, inclusiv complicații musculo-scheletice, diabet de tip 2, boli de inimă și cel puțin 13 tipuri de cancer. Raportul prezentat la Congresul European arată că excesul de grăsime corporală duce la deces prematur și reprezintă un factor de risc major pentru dizabilități.

„În întreaga regiune europeană a OMS, este probabil ca obezitatea să fie direct responsabilă pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, această cifră urmând să crească în următoarele decenii.

Pentru unele țări din regiune, se preconizează că obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit”, se arată în raport.

Pe primele locuri la capitolul obetate se află Israel, Malta, Turcia și Marea Britanie.

Potrivit raportului privind obezitatea, bărbații europeni sunt mai predispuși la supraponderabilitate sau obezitate în general, deși în Europa sunt mai multe femei obeze (24%) decât bărbați (22%).

Raportul arată că persoanele obeze au fost afectate în mod disproporționat de pandemie. Au avut loc schimbări nefavorabile în ceea ce privește consumul de alimente și modelele de activitate fizică, care vor avea efecte de durată asupra sănătății oamenilor timp de mulți ani și care vor necesita eforturi semnificative pentru a fi modificate.

Cauzele obezității sunt mai complexe decât o dietă nesănătoasă și inactivitatea fizică. Raportul a afirmat că „factorii de mediu specifici vieții în societățile europene moderne, puternic digitalizate, sunt, de asemenea, factori care determină obezitatea”, cum ar fi vânzarea online a alimentelor nesănătoase pentru copii și proliferarea jocurilor sedentare online.

Citește și Boala care ucide anual mii de români. Sfaturi pentru a te proteja

Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că redresarea „epidemiei de obezitate” în Europa este încă posibilă: „prin crearea unor medii mai favorabile, prin promovarea investițiilor și a inovării în domeniul sănătății și prin dezvoltarea unor sisteme de sănătate puternice și rezistente, putem schimba traiectoria obezității”.

În raport se cere un angajament politic la nivel înalt pentru combaterea obezității, alături de măsuri precum taxe pe zahăr pentru băuturile zaharoase și subvenții pentru alimente sănătoase.

Potrivit raportului, trebuie să se pună capăt comercializării de alimente nesănătoase către copii.

Alte măsuri menționează limitarea „proliferării punctelor de vânzare de mâncare de tip take away”, etichetarea corespunzătoare a alimentelor pentru copii și introducerea în lege a standardelor nutriționale pentru alimente în medii precum grădinițele.