OMS, avertismentul care dă fiori omenirii: „Pandemia nu s-a terminat. Este posibil să apară noi variante ale coronavirusului mult mai periculoase”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că pandemia nu s-a terminat şi că este posibil să apară noi tulpini ale coronavirusului mult mai periculoase decât cele de până acum.

15 iul. 2021, 20:48
OMS, avertismentul care dă fiori omenirii: „Pandemia nu s-a terminat. Este posibil să apară noi variante ale coronavirusului mult mai periculoase”
OMS, avertismentul care dă fiori omenirii: "Pandemia nu s-a terminat. Este posibil să apară noi variante ale coronavirusului mult mai periculoase"

OMS, avertismentul care dă fiori omenirii. Comitetul de Urgenţă al OMS avertizează joi cu privire la o ”probabilitate puternică” a apariţiei unor noi variante ale noului coronavirus, ”posibil mai periculoase”, relatează AFP.

OMS, avertismentul care dă fiori omenirii: „Pandemia nu s-a terminat”

Citeşte şi Lista ţărilor cu risc epidemiologic a actualizată. Spania, Portugalia şi Marea Britanie sunt în zona roşie

”Pandemia este departe de a se fi încheiat. Există o probabilitate puternică a apariţiei şi difuzării unor noi variante îngrijorătoare, posibil mai periculoase şi mai dificil de controlat decât cele înregistrate până în prezent de către această Agenţie ONU”, avertizează într-un comunicat de presă Comitetul de Urgenţă al OMS.

De asemenea, preşedintele Comitetului, Didier Houssin, spune că tendinţele recente sunt destul de îngrijorătoare, chiar şi la 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale.

”Tendinţele recente sunt îngrijorătoare. La 18 luni de la declararea stării de urgenţă a sănătăţii publice internaţionale, continuăm să alergăm după virus, iar virusul continuă să alerge după noi”, a precizar Didier Houssin într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi STUDIU Persoanele care au dezvoltat imunitate naturală după ce au trecut prin infecţia cu coronavirus, vulnerabile în faţa mutaţiei Delta

Până în prezent, au fost identificate patru variante îngrijorătoare ale visuruslui SARS-COV-2: afla, beta, gamma şi delta.

Varianta indiană (delta), mult mai contagioasă decât celalalte, este mai rezistentă la vaccinuri, în pofida faptului că acestea continuă să protejeze bine împotriva celor mai grave forme de covid-19 şi de moarte.

Profesorul Houssin subliniază că membrii Comitetului de urgenţă al OMS fac două recomandări – apărarea unui acces echitabil la vaccinuri şi să nu se ia iniţiative puţin justificate ştiinţific, precum vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anticovid, propusă de către alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech.

Este necesară o ”continuare a apărării neobosite a unui acces echitabil la vaccinuri şi o distribuire echitabilă a vaccinurilor în lume, prin încurajarea împărţirii dozelor, producţiei locale, liberalizarea dreptului de proprietate intelectuală, transferuri de tehnologie, consolidarea puterii capacităţilor de producţie şi, bineînţeles, finanţări necesare în vederea implementării tuturor acestor activităţi”, a enumerat profesorul Houssin, un fost director general al Sănătăţii în Franţa.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) vizează să-şi vaccineze majoritatea populaţiei în săptămânile următoare, în timp ce ţările sărace abia au reuşit să-şi vaccineze 1% din populaţie.

Didier Houssin consideră că este ”esenţial să nu se permită o deturnare, prin iniţiative care ar putea agrava nedreptatea în accesul la vaccinuri” prin recomandarea unei ”booster dose” sau o a treia doză de vaccin anticovid.


loading...
Partenerii noștri