STUDIU Persoanele care au dezvoltat imunitate naturală după ce au trecut prin infecţia cu coronavirus, vulnerabile în faţa mutaţiei Delta

Persoanele care au avut coronavirus şi au obţinut, astfel, imunitate naturală, sunt vulnerabile în faţa mutaţiei Delta. În valul patru al pandemiei, aecastă mutaţie va fi dominantă, spun specialiştii.

12 iul. 2021, 20:24
STUDIU Persoanele care au dezvoltat imunitate naturală după ce au trecut prin infecţia cu coronavirus, vulnerabile în faţa mutaţiei Delta

Persoanele care au dezvoltat imunitate naturală după ce au trecut prin infecţia cu coronavirus rămân vulnerabile în faţa mutaţiei Delta. Valul al patrulea al pandemiei de COVID-19 ar putea lovi în maximum o lună, avertizează specialiştii. Acest lucru ar putea avea efecte devastatoare şi din punct de vedere al sănătăţii, dar şi economic, arată un studiu Medlife.

Datele arată că nivelul de imunitate colectivă numai la nivel urban este de peste 60%, respectiv 6-7 milioane de persoane, ceea ce indică o evoluţie majoră a ratei de imunizare, având în vedere că în luna mai a anului trecut anunţam că imunitatea populaţiei din România la COVID-19 este sub 2%. Mai mult, dacă extrapolăm datele şi luăm în calcul şi mediul rural, probabil discutăm despre 10-12 milioane de români care au trecut prin boală ori s-au vaccinat”, a explicat Mihai Marcu, preşedinte şi CEO MedLife Group, potrivit „Adevărul”.

Specialistul atrage atenţia asupra faptului că nu este momentul să ne relaxăm pentru că imunitatea naturală, cea obţinută prin trecerea prin boală, nu este eficientă în faţa mutaţiei Delta.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă, anunţ despre revenirea la obligativitatea măştii

Valul patru este mai aproape decât se credea iniţial, probabil că în cel mult o lună vom ajunge să avem, din nou, mii de cazuri pe zi din cauza acestei tulpini mult mai infecţioase”, a estimat Mihai Marcu.

Persoanele care au dezvoltat imunitate naturală după ce au trecut prin infecţia cu coronavirus, vulnerabile în faţa mutaţiei Delta

Studiul mai arată că mai puţin de 10% dintre cei care au avut coronavirus, dar nu s-au vaccinat, au un titru de anticorpi neutralizanţi. În schimb, 84% dintre persoanele care au trecut şi prin boală, şi s-au şi vaccinat, au un titru de anticorpi neutralizanţi, inclusiv împotriva tulpinii Delta.

Dacă nivelul ridicat de imunizare naturală ar fi fost însoţit de o rată la fel de mare a imunităţii prin vaccinare, probabil România ar fi stat foarte bine în Europa. Dacă prioritizăm vaccinarea în următoarea perioadă, avem şansa de a deveni cea mai importantă pepinieră la nivel european pentru investiţii şi turism”, a mai spus şeful clinicii medicale.

Citeste si BioNtech și Pfizer au dezvoltat un nou vaccin anti-Covid împotriva variantei Delta