OMS avertizează asupra riscului izbucnirii unei noi epidemii: „Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”. Milioane de copii sunt nevaccinaţi

Peste 22 de milioane de copii nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei în 2020, iar asta, a dus la cea mai mare creştere a numărului de cazuri din ultimele două decenii. Organizației Mondiale a Sănătății şi-a arătat îngrijorarea în legătură cu această boală şi a atrans atenţia că există riscul izbucnirii unei noi epidemii.

11 nov. 2021, 13:31
OMS avertizează asupra riscului izbucnirii unei noi epidemii: „Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”. Milioane de copii sunt nevaccinaţi

În timp ce cazurile raportate au scăzut cu peste 80% în 2020, riscul de rujeolă este de fapt în creștere, informează OMS, citat de politico.eu. Acest lucru se datorează faptului că imunizarea împotriva acestei boli a scăzut. Specialiştii OMS se aşteaptă la apariţia unor focare în rândul copiilor.

„În timp ce cazurile de rujeolă raportate au scăzut în 2020, dovezile sugerează că probabil vedem calmul de dinaintea furtunii, deoarece riscul izbucniri unei epidemii continuă să crească în întreaga lume”, a declarat Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS.

Citeşte şi: Octavian Jurma, despre decesele covid în rândul minorilor: În 3 luni ale valului 4 au murit la fel de mulţi copii cât în toate valurile precedente

24 de campanii de vaccinare împotriva rujeolei erau planificate pentru 2020, dar ele au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

„Riscăm să schimbăm o boală mortală cu alta”, avertizează Kate O’Brien, directorul Departamentului de Imunizare, Vaccinuri și Biologie al OMS, fâcând apel la autorităţile sanitare din fiecare ţară să nu se concentreze pe vaccinarea împotriva COVID-19 în detrimentul rujeolei.

Rujeola sau pojarul este o infectie virala foarte contagioasa care apare ca o eruptie cutanata si care are simptome asemanatoare cu raceala. Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut. Rujeola ucide anual peste 60.000 de persoane, majoritatea copii mici.

Citeşte şi: Ce conţin, de fapt, vaccinurile anti-covid. Un cercetător de la Institutul Cantacuzino spune adevărul despre „mercur” şi „efecte adevrse”