OMS avertizează că sfârşitul pandemiei este departe: „Se va încheia atunci când minim 70% din populaţia globului va fi vaccinată”

Epidemia nu se va încheia decât după vaccinarea a cel puţin 70% din populaţia mondială, a prevenit vineri directorul OMS Europa, solicitând accelerarea vaccinării şi vigilenţă în privinţa restricţiilor.

28 mai 2021, 20:27
OMS avertizează că sfârşitul pandemiei este departe: „Se va încheia atunci când minim 70% din populaţia globului va fi vaccinată”

„Pandemia se va încheia atunci când vom atinge o acoperire vaccinală de minim 70%”, a asigurat Hans Kluge, directorul OMS Europa, el criticând vaccinarea „încă lentă” inclusiv în Europa.  În 53 de teritorii din Europa potrivit cifrelor OMS, doar 26% din populaţie a primit prima doză de vaccin.

În Uniunea Europeană, 36,6% au primit cel puţi o doză de vaccin, conform unui bilanţ realizat de AFP, şi 16,9% sunt imunizaţi complet. De-a lungul continentului, contagiozitatea din ce în ce mai crescută a noilor variante este sursă de îngrijorare.

Ştim de exemplu că varianta B.1617 (identificată mai întâi în India) este mai infecţioasă decât B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care deja era mai contagioasă faţă de precedenta„, a spus medicul belgian.

Citeşte şi OMS recomandă evitarea vacanțelor în alte țări: „Trebuie să avem grijă”

Varianta numită indiană este prezentă în 27 din 53 de ţări din zonă, unde numărul de multe cazuri şi decese scade pentru a cincea săptămână consecutivă pentru a atinge cel mai scăzut nivel de la mijlocul lunii octombrie. Totuşi, tulpina indiană ameninţă cu revenirea pandemiei în Europa, avertizează specialiştii. De exemplu, numărul cazurilor de infectare cu tulpina indiană s-a dublat în ultimele zile în Marea Britanie.

Dacă vaccinurile funcţionează totuşi în prezent contra mutaţiilor coronavirusului, este nevoie de prudenţă. Kluge s-a arătat îngrijorat „că oamenii coboară garda şi devin nerezonabili, şi cred că dacă au primit prima sau chiar a doua doză de vaccin pandemia s-a terminat”.

Numărul infecţiilor a scăzut pentru a patra săptămână consecutiv în lume, în special în Europa unde a avut un recul la mijlocul lui aprilie, potrivit datelor oficiale. Dacă sunt necesare în continuare mai multe vaccinuri, OMS cere de asemenea mai multă solidaritate între ţările din zona europeană.

Citeşte şi OMS avertizează cu privirea la lucratul peste program. Un număr mai mare de 55 de ore de muncă pe săptămână creşte riscul de deces