OMS cere ca școlile să rămână deschise: ”Închiderea școlilor a făcut mai mult rău decât bine”

OMS Europa solicită școlilor să rămână deschise şi să aplice măsuri adecvate de prevenire şi răspuns.

29 oct. 2021, 18:40
OMS cere ca școlile să rămână deschise: ”Închiderea școlilor a făcut mai mult rău decât bine”

OMS e de părere că închiderile unităţilor de învăţământ de anul trecut au perturbat educaţia a milioane de copii şi adolescenţi.

”Dacă și când sunt impuse restricții pentru a reduce sau controla transmiterea, școlile ar trebui să fie ultimele locuri în care își închid ușile și primele care se redeschid cu măsuri adecvate de prevenire a infecțiilor”.

„Închiderile școlilor de anul trecut, care au perturbat educația a milioane de copii și adolescenți, au făcut mai mult rău decât bine, în special bunăstării mentale și sociale a copiilor. Nu putem repeta aceleași greșeli”, spune Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.

OMS recomandă ca în locul închiderii unităţilor de învăţământ, să fie aplicată o serie de măsuri, în funcţie de nivelul de transmitere a Covid.

„Pentru a reduce impactul COVID-19 în următoarele luni, este vital ca deciziile guvernelor și ale publicului să se bazeze pe date și dovezi, cu înțelegerea că situația epidemiologică se poate schimba și că comportamentul nostru trebuie să se schimbe odată cu aceasta.

Știința trebuie să învingă politica, iar interesele pe termen lung ale copiilor trebuie să rămână o prioritate – mai ales acum că un număr de țări înregistrează o creștere a transmiterii. Avem instrumente mai eficiente pentru a aborda această creștere decât închiderea școlilor”, adaugă dr. Kluge.

Julie Green, un director care lucrează cu copiii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani la Școala Primară Baxenden St John’s Church of England din Lancashire, Regatul Unit, a spus că întoarcerea la şcoală a fost singura certitudine pentru copii după perioada incertă.

„Întoarcerea la școală cu învățare față în față de la profesorii lor a fost singura certitudine pentru mulți copii într-o perioadă incertă. Ca educatoare și mamă, cred că copiii învață cel mai bine la clasă. Pandemia nu s-a încheiat și, desigur, trebuie să punem în aplicare măsuri pentru aproteja copiii și profesorii de virus, dar școlile ar trebui să rămână deschise de dragul învățării și dezvoltării generale a copiilor”, a spus ea.


loading...
Partenerii noștri