OMS cere insistent dezvoltarea unui nou vaccin. „Această bacterie ucide 150.000 de bebeluşi în fiecare an”

Aproximativ 150.000 de bebeluși mor în fiecare an din cauza unei infecții bacteriene. Efectele provocate de această bacterie sunt devastatoare, a atras atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a făcut un apel pentru dezvoltarea de urgență a unui vaccin.

03 nov. 2021, 13:01
OMS cere insistent dezvoltarea unui nou vaccin. „Această bacterie ucide 150.000 de bebeluşi în fiecare an”

Streptococii de grup B (SGB), care provoacă septicemii şi meningite, reprezintă o problemă de sănătate mult mai importantă decât se credea până în prezent, potrivit unui raport întocmit de OMS şi de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Raportul a dezvăluit, de asemenea, că acest tip de bacterie reprezintă cauza principală pentru 500.000 de naşteri premature pe an şi pentru numeroase handicapuri permanente.

Documentul, care confirmă amploarea fenomenului – în jur de 100.000 de sugari decedaţi şi de 50.000 de bebeluşi născuţi morţi în fiecare an -, avertizează şi în ceea ce priveşte lacunele care există în colectarea datelor medicale, sugerând astfel că numărul real al victimelor ar putea fi mult mai mare.

„Acest studiu nou ne arată că streptococul de grup B este o ameninţare subevaluată pentru supravieţuirea şi bunăstarea nou-născuţilor, care are un impact devastator asupra unui număr foarte mare de familii din lume”, a subliniat Philipp Lambach, care lucrează pentru programele de vaccinare din cadrul OMS, citată de Agerpres.

Din cauza efectelor devastatoare provocate de acest tip de bacterie, „OMS îndeamnă, alături de partenerii săi, la dezvoltarea de urgenţă a unui vaccin matern împotriva SGB„, a adăugat Philipp Lambach.

Citeşte şi Tratament naturist pentru plămâni. Cum să-ți cureți sistemul respirator în mod natural

Joy Lawn, profesoară la LSHTM, a subliniat că un astfel de vaccin ar putea salva sute de mii de vieţi şi a regretat că nu au fost obţinute mai multe progrese în această privinţă, în contextul în care ideea dezvoltării acestui ser a fost lansată în urmă cu peste trei decenii.

În medie, 15% dintre femeile însărcinate, reprezentând circa 20 de milioane pe an, sunt purtătoare ale acestui tip de bacterie vaginală. Ea poate fi transmisă fetusului prin lichidul amniotic, precum şi în timpul naşterii, dacă bebeluşul vine pe lume în urma unei naşteri naturale. În fiecare an, 40.000 de copii suferă de tulburări neurologice cauzate de streptococii de grup B. În prezent, femeile purtătoare de SGB sunt tratate cu antibiotice în timpul naşterilor, pentru a se reduce astfel riscul de infectare a bebeluşilor. Însă procedura nu este adaptată în multe ţări.

Citeşte şi Probleme mari pentru câştigătorul Survivor România 2021. Zanni e cu sănătatea în pioneze: Am o bacterie în sânge!

Cea mai mare rată de cazuri de SGB apărute pe filieră maternă se află în Africa Subsahariană, care deţine jumătate din totalul cazurilor din lume, precum şi în Asia de Est şi Asia de Sud-Est, precizează autorii raportului.

Autorii documentului sunt de părere că un vaccin anti-SGB care ar fi administrat în timpul controalelor de rutină realizate pe durata sarcinii şi care ar viza 70% din femeile însărcinate ar permite să se evite moartea a 50.000 de bebeluşi în fiecare an.


loading...
Partenerii noștri