OMS doreşte noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieţi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi, tuturor ţărilor să crească accizele la tutun pentru a salva milioane de vieţi, efectele fumatului ucigând 10 persoane pe minut în întreaga lume, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
28 mai 2014, 11:51
OMS doreşte noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieţi

Potrivit OMS, creşterea preţurilor este cel mai eficient mod de a descuraja consumatorii, în special pe cei mai tineri.

Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată sâmbătă, agenţia ONU estimează că, potrivit datelor din 2012, o creştere a taxelor cu 50% ar reduce numărul de fumători cu 49 milioane în întreaga lume, în următorii trei ani. Totodată, aproximativ 11 milioane de vieţi ar fi salvate.

Tutunul provoacă aproape şase milioane de decese pe an, dintre care 600.000 cauzate de fumatul pasiv. Dacă tendinţele actuale continuă, tutunul va ucide anual 8 milioane de oameni din întreaga lume începând din 2013, potrivit expertului OMS, Ayda Yurelki.

O creştere medie cu 10% a preţurilor la ţigari reduce consumul cu 4% în ţările bogate şi cu aproximativ 5% în ţările sărace sau cu venituri medii.

Preţurile ridicate la ţigări îi descurajează în special pe tineri să mai fumeze, susţine OMS. De asemenea, fumătorii tineri sunt încurajaţi să reducă consumul de tutun sau să renunţe cu totul la fumat.

OMS a calculat că dacă toate ţările ar creşte taxele la tutun cu 50%, guvernele ar strânge 101 miliarde dolari ca venituri suplimentare, sumă care ar putea fi folosită pentru investiţii în alte domenii ale sănătaţii publice.

OMS a dat exemplul Franţei care a triplat preţurile reale (ajustate cu inflaţia) ale ţigărilor, între 1990 şi 2005, având ca efect scăderea cu peste 50% a consumului de tutun şi reducerea numărului de cazuri de cancer pulmonar.