OMS îndeamnă la carantinarea contacţilor celor infectaţi cu coronavirus. „Doar aşa întrerupem lanţul transmiterii”

”Puneţi cazurile de contact în carantină”, îndeamnă autorităţile directorul OMS însărcinat cu probleme de urgenţă sanitară Michael Ryan, în contextul unei intensificări îngrijorătoare a pandemiei Covid-19 într-o mare parte a Europei şi SUA.

20 oct. 2020, 07:37
OMS îndeamnă la carantinarea contacţilor celor infectaţi cu coronavirus. „Doar aşa întrerupem lanţul transmiterii”

Dacă mi-aş putea pune o dorinţă magică pentru a îmbunătăţi un lucru pe care ar trebui să-l îmbunătăţim cu adevărat, aceasta ar fi să mă asigur că fiecare persoană care s-a aflat în contact cu un caz confirmat de Covid-19 este pusă în carantină pe perioada necesară, pentru a întrerupe lanţul transmiterii„, a spus Michael Ryan, în conferinţa sa bisăptămânală de presă.

„Eu nu cred că acest lucru se întâmplă sau că este făcut în mod sistematic”, iar acesta „unul dintre principalele motive pentru care vedem bilanţuri atât de mari”, a subliniat el.

Citeşte şi Irlanda, prima ţară din UE ce impune restricţii întregii populaţii. Se interzic vizitele între locuinţe şi depărtarea la 5 km de casă

Urmărirea cazurilor de contact este deficitară în numeroase ţări din Europa, iar cazurile dovedite de Covid-19 au „explodat” în ultimele două săptămâni, obligând autorităţile să reia o serie de măsuri mai mult sau mai puţin coercitive în vederea îndiguirii pandemiei. „Aproape jumătate dintre membrii regiunii europene a OMS au înregistrat o creştere cu 50% a numărului infecţiilor săptămâna trecută„, a mai declarat Michael Ryan.

Ceea ce-l îngrijorează pe dr. Ryan este că numărul spitalizărilor şi deceselor începe „să imite” această tendinţă, chiar dacă a subliniat că OMS este intrigată şi anchetează cu privire la posibilitatea ca oamenii afectaţi „să aibă doze mai slabe de expunere” şi să fie, astfel, în general, mai puţin atinse grav.

Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS şi-a exprimat la rândul său uimirea faţă de faptul că „conceptul de cluster (al infecţiei la adunări) nu este reţinut„, în pofida faptului că „este una dintre mărcile coronavirusului„.

În Europa, invers faţă de Asia – unde eforturile de urmărire şi de plasare în carantină au fost menţinute -, perioadele de carantină din primăvară au fost urmate, în multe cazuri, de o relaxare, atât a autorităţilor, cât şi a oamenilor. „Ştiu că oamenii s-au săturat, dar acest virus a arătat că dacă lăsăm garda jos poate reapărea în mare viteză şi ameninţa spitalele şi sistemele de sănătate„, a avertizat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.


loading...