OMS recomandă ridicarea restricţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor dovada vaccinării COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie nu-şi au rostul. Mai mult, OMS spune că obligativitatea vaccinării COVID-19 pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în “suprimarea propagării internaţionale” a coronavirusului.

22 ian. 2022, 16:06
OMS recomandă ridicarea restricţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor dovada vaccinării COVID-19

Comitetul de urgenţă al OMS a emis anumite recomandări, în special în ceea ce priveşte călătoriile internaţionale, în contextul răspândirii tulpinii Omicron de coronavirus care a dus la restricţii în mai multe ţări din Europa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”, scrie news.ro. Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 22 ianuarie. A treia zi cu aproape 20.000 de noi cazuri COVID. Incidenţa în Bucureşti se apropie de 9 la mie

De asemenea, OMS recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării COVID-19, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva COVID-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina.

Citeşte şi: Formularul PLF ar putea fi simplificat. Românii din Transporturi ar putea fi exceptaţi

Mai mult, OMS a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70% din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 şi ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.