OMS solicită imperios populaţiei să nu îşi administreze a treia doză de vaccin. Organizaţia recomandă redirecţionarea dozelor către ţările sărace

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, în repetate rânduri, ca persoanele imunizate împotriva COVID-19 cu schema completă să nu primească cea de-a treia doză de vaccin. În acest fel, dozele care ar trebui administrate la al doilea rapel să fie trimise către ţările sărace care au reuşit să imunizeze doar o mică parte a populaţiei, transmite AFP.

08 sept. 2021, 22:03
OMS solicită imperios populaţiei să nu îşi administreze a treia doză de vaccin. Organizaţia recomandă redirecţionarea dozelor către ţările sărace

În acest moment, nu vrem să vedem o utilizarea la scară largă a dozelor de rapel pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate„, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

Acesta s-a arătat contrariat de faptul că ţările dezvoltate consideră că ţările subdezvoltate trebuie să se mulţumească cu „resturile”.

Nu voi rămâne tăcut când companiile şi ţările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că populaţia săracă a lumii ar trebui să se mulţumească cu resturile„, a declarat el, iritat.

Citeste si Varianta Delta a devenit dominantă în România. Avertisment dramatic lansat de un medic infecționist: 10.000 de cazuri la final de septembrie

A treia doză de vaccin, dorită în ţările dezvoltate

La începutul lunii august, directorul OMS a vrut să decreteze un moratoriu asupra dozelor de rapel până la sfârşitul lunii septembrie, însă mai multe ţări dezvoltate şi-au manifestat dezaprobarea şi au lansat campania administrării celei de-a treia doze de vaccin.

Miercuri, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut totuşi „o prelungire a moratoriului cel puţin până la sfârşitul anului 2021 pentru a permite fiecărei ţări să vaccineze cel puţin 40% din populaţia sa„.

OMS face în mod constant referire la dificultăţile ţărilor sărace de a avea acces la vaccin.

Obiectivele globale ale OMS rămân în continuare de a ajuta fiecare ţară să imunizeze cel puţin 10% din populaţia sa până la sfârşitul lunii, cel puţin 40% până la sfârşitul anului şi 70% din populaţia globală până la jumătatea anului viitor„, a explicat Dr. Tedros.

Citeste si Beatrice Mahler, avertismentul care dă fiori românilor: „Până la sfârșitul lunii, putem ajunge la o triplare a cazurilor COVID”