OMS: Subvarianta Omicron nu provoacă forme mai grave de COVID-19 decât varianta iniţială

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că subvarianta BA.2 Omicron nu provoacă forme mai grave de COVID-19 decât subvarianta BA.1, spulberând astfel zvonurile care circulă la nivel mondial.

22 feb. 2022, 23:28
OMS: Subvarianta Omicron nu provoacă forme mai grave de COVID-19 decât varianta iniţială

OMS anunţă că subvarianta BA.2 de Omicron, care se răspândeşte mai rapid şi a devenit dominantă în Danemarca, nu provoacă o formă mai gravă de COVID-19 decât subvarianta BA.1 care circulă la scară largă la nivel global, relatează AFP.

OMS, anunţ privind subvarianta BA2 Omicron

Citeşte şi Octavian Jurma: Ne apropiem rapid de mal, dar încă nu e cazul să sărim din barca prudenţei în apa plină cu Omicroni

„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale, potrivit Agerpres.

Această constatare „este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2”, a mai spus ea.

Directorul programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS a raportat astfel concluziile la care a ajuns luni un Comitet consultativ de experţi cu privire la evoluţia virusului care provoacă COVID-19, concluzii liniştitoare şi mult aşteptate după îngrijorările cauzate de pre-publicarea unui studiu asupra hamsterilor – nerevizuit de oamenii de ştiinţă – care părea să arate că, dimpotrivă, subvarianta BA.2 ar provoca forme mai grave.

Van Kerkhove a mai spun că oamenii de ştiinţă, care au realizat studiul, şi-au prezentat concluziile comitetului.

Ea a profitat de ocazie pentru a cere ţărilor din întreaga lume să nu-şi demonteze dispozitivele de secvenţiere în acelaşi timp cu ridicarea restricţiilor sanitare în numeroase ţări.

Citeşte şi EXCLUSIV | Beatrice Mahler, avertisment despre subvarianta Omicron. „E intens transmisibilă. Creşterea este accelerată”