EXCLUSIV | Beatrice Mahler, avertisment despre subvarianta Omicron. „E intens transmisibilă. Creşterea este accelerată”

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, a declarat, marţi, în direct la România Tv, că numărul de cazuri de infectare cu subvarianta Omicron BA.2 este în creştere şi le-a transmis românilor că ar trebuie "să privim cu atenţie" această variantă care este intens transmisibilă.

22 feb. 2022, 10:37
EXCLUSIV | Beatrice Mahler, avertisment despre subvarianta Omicron. „E intens transmisibilă. Creşterea este accelerată”

Dr. Beatrice Mahler a tras un semnal de alarmă în legătură cu subvarianta BA.2 a Omicron, deoarece oamenii de ştiinţă nu au deocamdată suficiente date despre cât de periculoasă poate fi.

„Cu toţii ne dorim să depăşim acest moment de pandemie şi să renunţăm la mască, însă în acest moment OMS atrage atenţia asupra noii variante care circulă şi în România şi din păcate numărul de cazuri care apar cu această variantă este în creştere.

Creşterea este accelerată. Ştim că este intens transmisibilă. Este o variantă care are mutaţii suplimentare în zona în care ii permite virusului să pătrundă în corp şi aceste mutaţii fac totodată ca virusul să se ascundă de anticorpii pe care-i avem formaţi ca urmare a trecerii prin boală cu alte variante sau ca urmare a vaccinării.

Vaccinurile totuşi şi trecerea prin boală produc o imunitate care protejează de forme severe. Cel puţin astea sunt datele pe care le ştim până în acest moment”, a declarat dr. Beatrice Mahler, în direct la România TV.

Citeşte şi: Ce simptome are subvarianta Omicron BA2. Epidemiologii vorbesc despre un posibil val 6 al pandemiei

Managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti a explicat că transmiterea se face pe cale aeriană.

„Asta ar putea să însemne că există un risc de transmitere mult mai crescut. Ar trebui să privim cu atenţie şi nu neapărat cu îngrijorare această variantă.

Trebuie să ne uităm care sunt categoriile la risc atunci când vorbim de infectare, pentru că aşa cum vedem în acest val o problemă reprezintă Omicron pentru persoanele care au afecţiuni asociate, care au o imunitate scăzută şi care trebuie să se protejeze mult mai atent faţă de celelalte categorii”, a mai precizat dr. Mahler.

Întrebată dacă subvarianta Omicron este asemătoare cu Delta, Beatrice Mahler a explicat că au apărut studii în reviste de specialitate, realizate în zonele în care au apărut mutaţiile, însă „nu avem date certe în acest moment”

„Cel mai important e să privim cu atenţie, să monitorizăm, ceea ce se întâmplă în România.

O atenţie o acordăm în spital pacienţilor care au forme severe şi sunt pe ATI. Din punct de vedere al sănătăţii publice, contează să salvăm cât mai multe vieţi”, a conchis ea.

În condiţiile în care majoritatea cazurilor din România sunt cu Omicron, Rafila a fost întrebat dacă s-au făcut secvenţieri pentru a vedea câte sunt cu BA.2.

„Sunt şi în România, ultima dată erau 13 cazuri, nu ştiu ultima statistică. Nu ne punem problema unui val 6 în acest moment. E de vorba de imunitate obţinută la nivel populaţional fie trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă”, a răspuns ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Rafila, studiile sunt destul de limitate şi ar trebui văzute mai multe studii.

Citeşte şi: Deciziile lui Putin privind Ucraina scumpesc aurul şi petrolul