Omul de afaceri Ioan Bene a fost reţinut de către DNA în dosarul preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu

Publicat: Miercuri, 28 Mai 2014 22:59 // Actualizat: Joi, 29 Mai 2014 08:35 // Sursa: romaniatv.net

Omul de afaceri Ioan Bene, patronul societăţii 'Napoca Construcţii', care a derulat contracte cu Consiliul Judeţean Cluj pentru construirea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Foto: ziardecluj.ro

Ioan Bene va fi prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile alături de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, reţinuţi în acelaşi dosar.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu este acuzat de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator şi complicitate la spălare de bani.

Horea Uioreanu este cercetat alături de Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, acuzat de două infracţiuni de dare de mită, acesta din urmă fiind reţinut de procurorii anticorupţie. În cursul serii, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore şi pe Horea Uioreanu, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, acesta urmând să fie prezentat Curţii de Apel Cluj cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

DNA a anunţat, miercuri, că în sarcina şefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, au fost reţinute 5 infracţiuni de luare de mită, dintre care 2 în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.

"În cauză, există indicii concrete privind săvârşirea de către Horea Uioreanu şi Vasile Pogăcean, precum şi de către alte persoane, a unor fapte de corupţie, în contextul alocării unor resurse bugetare de la bugetul CJ Cluj pentru plata unor contracte finanţate de instituţia judeţeană, respectiv pentru încheierea de noi contracte sau acte adiţionale la acestea, pentru organizarea de licitaţii trucate, scopul urmărit fiind de a obţine foloase materiale necuvenite", se arată în comunicat.

Din probele de la dosar rezultă că, în perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu ar fi pretins de la omul de afaceri remiterea, cu titlu de mită, a aproximativ 700.000 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând acestuia, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene, să aloce sumele vizate de omul de afaceri.

"După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Horea Uioreanu, în mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al CJ Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Aşadar, pentru 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei", susţin procurorii.

Pentru 2014, potrivit celor convenite între cei doi, pentru lucrări realizate de firmă în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul CJ Cluj de aproximativ 1,5 milioane lei.

"Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri a remis cu titlu de mită lui Horea Uioreanu suma de 174.500 lei", mai precizează DNA.

 

 

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
horea uioreanu horea uioreanu audiat DNA Horea Uioreanu reţinut Ioan Bene
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 mai 00:35
...id="articleContent" class="content"> Horea Uioreanu a fost arestat preventiv alături de oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, cercetaţi în acelaşi dosar. Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, Ioan Bene, membru AGA în...
29 mai 22:04
...rgb(0, 51, 102);">Horea Uioreanu a fost arestat preventiv alături de oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, cercetaţi în acelaşi dosar. ...
28 mai 23:17
...
Omul de afaceri Ioan Bene, patronul societăţii ‘Napoca Construcţii’, care...
1
EUR
4.8582
RON
20 Sep
noapte 12 °
zi 27 °
Ultimele joburi adaugate
24 H