Omul de Neanderthal îşi construia casă în Molodova

Cea mai veche mostră de locuinţă datează de acum 40.000 de ani şi se află în Ucraina.

RomaniaTV.net
19 dec. 2011, 11:53
Omul de Neanderthal îşi construia casă în Molodova

În localitatea Molodova din estul Ucrainei s-a descoperit recent ceea ce pare a fi cel mai vechi tip de locuinţă „de familie”, după tipicul celor de astăzi. Este construită din oase de mamut şi chiar ornată şi colorată discret cu pigmenţi naturali, informează Daily Mail. Acest lucru demonstrează că oamenii de Neanderthal, care au pierit acum 30.000 de ani, nu erau nişte simpli nomazi care foloseau peşterile doar pentru a se adăposti ci, din contră, încercau să se statornicească şi chiar să îşi construiască ceea ce numim noi astăzi „case”.

Cercetătorii de la Muzeul Naţional de Istorie din Paris afirmă că toate acestea demonstrează faptul că strămoşii noştri primitivi se aşezau în anumite zone unde ridicau structuri asemănătoare caselor, cu intenţia de a sta un timp îndelungat în locurile respective. „Această structură din os de mamut poate să fi fost fundamentul unei podele de lemn sau un paravan pentru vânt”, afirmă Letiţia Demaz, unul dintre arheologii care au condus cercetările.

Dar folosirea oaselor de mamut ca elemente de construcţie poate la fel de bine să demonstreze şi faptul că Omul de Neanderthal putea să anticipeze schimbările climatice. Într-un loc deschis, cu climă rece, lipsa lemnului i-a determinat pe oamenii primitivi să folosească oasele pentru a-şi face construcţii de protecţie împotriva vântului”, susţine cercetătoarea.

Casa descoperită în Ucraina are formă circulară şi a fost construită din 116 oase mari de mamut, inclusiv din cranii, mandibule şi oase ale membrelor animalului. Profesorul Simon Underdown, care predă antropologia biologică la Universitatea Oxford Brookes, a tras concluzia că Omul de Neanderthal este „mai sofisticat” decât se credea până acum, având o cultură proprie şi, probabil, fiind în stare să folosească şi un anumit limbaj pentru a comunica.