Oncologii avertizează că Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer”: ”Aproximativ un milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei”

Oncologii avertizează că Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer” din cauză că aproximativ un milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei de COVID-19. Ei spun că sunt într-o cursă contracronometru pentru a despista aceste cazuri.

16 nov. 2022, 12:54
Oncologii avertizează că Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer”: ”Aproximativ un milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei”

Oncologii avertizează că Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer” din cauză că aproximativ un milion de cazuri au rămas nediagnosticate în timpul pandemiei de COVID-19. În aceste momente, medicii sunt într-o cursă contracronometru pentru a despista aceste cazuri, se arată într-un raport al publicaţiei medicale The Lancet, citat de The Guardian.

Citește și Diagnostic crunt primit de Christina Applegate. Prima apariţie a vedetei din „Familia Bundy” în baston VIDEO

Potrivit acestui raport, peste 50% dintre pacienţii care au fost diagnosticați cu cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie.

„Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul.

„În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat expertul.

Pandemia a avut un impact negativ asupra bolnavilor de cancer, care acum se prezintă la medici cu forme mult mai grave ale acestei boli.

„Există dovezi că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii mai avansate în comparaţie cu perioada pre-pandemică, ca urmare a întârzierilor substanţiale când vine vorba de diagnosticare şi tratament. Acest lucru va pune presiune pe sistemele oncologice europene pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în raport.

Documentul mai arată că programele de prevenire sau depistare timpurie a cancerului nu primesc o finanţare adecvată în Europa.

„Se estimează că 40% dintre cazurile de cancer din Europa ar putea fi prevenite dacă programele de prevenţie ar folosi mai eficient datele pe care le avem despre factorii de risc care duc la apariţia bolii”, a declarat Anna Schmütz, de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului.

Citește și Medicii sunt în alertă. Peste câteva zile vom atinge vârful unei boli periculoase pentru copii, cauzate de un nou virus. Spitalele de pediatrie sunt aproape pline