ONU a acceptat cererile palestinienilor de aderare la 13 tratate

Naţiunile Unite au anunţat joi că au luat în considerare în conformitate cu procedurile internaţionale cererile palestinienilor de aderare la 13 tratate sau convenţii internaţionale la care ONU este depozitar, relatează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
10 apr. 2014, 20:01
ONU a acceptat cererile palestinienilor de aderare la 13 tratate

Aceste cereri au fost transmise secretariatului general al ONU la 2 aprilie de reprezentantul palestinian la ONU Riyad Mansour. Serviciile juridice ale ONU ‘au determinat că instrumentele de aderare sunt redactate în formă bună şi cuvenită înainte de a le accepta pentru depunere’, a explicat purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

În conformitate cu procedura, secţia ONU de tratate a informat de asemenea statele membre.

Responsabilitatea secretariatului general al ONU este în materie ‘de natură administrativă’, a subliniat Dujarric. ‘Este datoria fiecărui stat membru individual să se pronunţe cu privire la problemele juridice’ ce ar putea prezenta aceste aderări.

Cererile de aderare în principiu intră în vigoare după 30 de zile de la depunere. Documentele publicate pe pagina de internet a secţiei de tratate menţionează pentru majoritatea că tratatul sau convenţia ‘intră în vigoare pentru statul Palestina la 2 mai 2014’. Altele se referă la date ulterioare în mai sau iulie în funcţie de diferite proceduri pentru fiecare tratat sau protocol.

Printre aceste tratate internaţionale la care conducerea palestiniană a cerut să se alăture figurează convenţiile de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, convenţia asupra drepturilor copilului, convenţia împotriva torturii sau împotriva corupţiei.

Autoritatea Palestiniană a cerut de asemenea Elveţiei să adere la a 4-a Convenţie de la Geneva din august 1949 asupra protecţiei civililor în teritoriile ocupate şi la primul ei protocol adiţional, iar Olandei să poată adera la Convenţia de la Haga din octombrie 1907 asupra legilor şi cutumelor de război pe uscat.

Statutul de stat observator obţinut în noiembrie 2012 la ONU oferă palestinienilor acces la diverse convenţii şi organizaţii internaţionale.

Una dintre principalele opţiuni deschise ar fi să adere la statutul de la Roma ce a creat Curtea Penală Internaţională şi care ar permite palestinienilor să depună plângeri contra Israelului, dar conducerea palestiniană nu a depus încă o cerere în acest sens, menţionează AFP.