ONU adoptă printr-o hotărâre „istorică” un Pact Mondial

Adunarea Generală (AG) a ONU a adoptat luni cu o mare majoritate - dar fără Statele Unite şi Ungaria - un Pact Mondial cu privire la Refugiaţi vizând să îmbunătăţească gestionarea internaţională a situaţiei acestora, un text care nu a provocat pasiunile în centrul cărora s-a aflat Pactul Mondial ONU privind Migraţiile.

17 dec. 2018, 20:09
ONU adoptă printr-o hotărâre „istorică” un Pact Mondial

Rezoluţia privind acest Pact cu privire la Refugiaţi a fost aprobată de 181 de ţări. Alte două ţări au votat ”împotrivă” – Statele Unite şi Ungaria – iar trei s-au abţinut – Republica Dominicană, Eritreea şi Libia.

La fel ca Pactul privind Migraţiile, Pactul Mondial cu privire la Refugiaţi nu are valoare constrângătoare. Cele două texte decurg din Declaraţia de la New York adoptată în unanimitate în 2016 de către cele 193 de ţări membre ONU şi care viza să le îmbunătăţească abilitatea de a primi mai bine refugiai şi de a facilita, în caz contrar, întoarcerea acestora în ţara de origine.

Noul Pact va permite ”consolidarea asistenţei şi protecţiei celor 25 de milioane de refugiaţi înregistraţi în lume”, a declarat pentru AFP preşedinta Adunării generale a ONU, ecuadoriana Maria Fernanda Espinosa, potrivit Agerpres.

Două ţări, care se confruntă cu plecări masive de populaţie, au intervenit înaintea votului. Siria, care a subliniat că nu trebuie ca dezbaterea să fie politizată, a cerut ”Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi eforturi suplimentare în vederea întparcerii în ţară a refugiaţilor sirieni”. Venezuela a cerut ”să se vite ca Pactul să fie transformat într-un instrument de intervenţie” în ţări. ONG-ul Oxfam şi-a exprimat satisfacţia, într-un comunicat, cu privire la adoptarea pactului şi cu privire la faptul că a putut să participe la elaborarea textului.

Citeşte şi Pactul global cu privire la migraţii a fost aprobat oficial la Marrakech

Documentul prevede patru obiective esenţiale, şi anume slăbirea presiunilor exercitate asupra ţărilor gazdă, sporirea autonomiei refugiaţilor, lărgirea accesului la soluţii care fac apel la ţări terţe şi ajutorarea la crearea în ţările de origine a condiţiilor necesare în vederea întoarcerii refugiaţilor, în securitate şi demnitate, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de documentul cu privire la migranţi, Statele Unite au rămas parte la negocierile care s-au purtat timp de 18 luni. Pactul cu privire la migranţi, adoptat în iulie cu unanimitate – mai puţin Statele Unite – urmează să fie supus miercuri ratificării Adunării Generale a ONU.