ONU condamnă încălcarea drepturilor omului în Iran

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat luni, cu un număr record de voturi, o rezoluţie anuală care condamnă situaţia drepturilor omului în Iran, informează AFP.

RomaniaTV.net
21 nov. 2011, 21:29
ONU condamnă încălcarea drepturilor omului în Iran

Textul a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, cu şase mai mult decât anul trecut, în timp ce numărul voturilor contra s-a redus de la 44 la 32. Potrivit AGERPRES, adunarea a mai adoptat rezoluţii care incriminează situaţia drepturilor omului în Coreea de Nord şi Birmania.

Rezoluţia privind Iranul, propusă de Canada, condamnă ‘tortura, tratamentele şi pedepsele crude, inumane şi degradante, inclusiv biciuiri şi amputări’, comise de autorităţile de la Teheran.

Documentul deplânge ‘creşterea dramatică’ a folosirii pedepsei cu moartea, în special în cazul minorilor.

Reprezentantul guvernului iranian, Mohammed Javad Larijani, un consilier al Ghidului suprem iranian, ayatolahul Ali Khamenei, a calificat rezoluţia, în plenul Adunării Generale, ca ‘duşmănoasă’.

Referitor la Coreea de Nord, Adunarea Generală a adoptat o altă rezoluţie în care se declară ‘profund preocupată’ de persistenţa informaţiilor cu privire la practicile de tortură şi alte pedepse şi tratamente crude.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea în ce priveşte ‘condiţiile inumane de detenţie, execuţiile publice, arestările extrajudiciare şi arbitrare’ din Coreea de Nord, ‘impunerea pedpsei capitale pentru motive politice sau religioase, judecăţile colective şi existenţa unui mare număr de lagăre penitenciare şi recurgerea frecventă la munca silnică’.