ONU nu va conchide privind Siria, înainte de aflarea rezultatelor testelor de laborator

Experţii ONU nu vor trage "vreo concluzie" despre folosirea armelor chimice în Siria înaintea aflării rezultatului analizelor de laborator, în prezent în curs, a declarat sâmbătă Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU.

31 aug. 2013, 17:48
ONU nu va conchide privind Siria, înainte de aflarea rezultatelor testelor de laborator

Martin Nesirky a afirmat că „echipa a fost excepţional de bine plasată pentru a stabili faptele în mod imparţial şi credibil”.

Inspectorii ONU însărcinaţi cu efectuarea unei anchete asupra armelor chimice în Siria au sosit sâmbătă după-amiaza în Olanda, unde se află sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), relatează AFP.

Echipa de anchetatori a părăsit Libanul sâmbătă dimineaţa, la bordul unui avion închiriat de către Guvernul german. Avionul a plecat de la Beirut sâmbătă „la prânz”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe. Acesta a anunţat, pe site, că inspectorii au părăsit regiunea aducând cu ei „eşantioanele pe care le-au prelevat”.

Echipa de experţi, condusă de doctor Aake Sellström, a sosit în Siria pe 18 august cu scopul de ancheta în legătură cu mai multe locuri în care regimul şi rebelii se acuzau reciproc că au folosit arma chimică, dar de luni şi-a concentrat activitatea asupra locurilor unui atac masiv, la 21 august, lângă Damasc.

Potrivit Washingtonului, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise în acest atac, pe care Statele Unite îl impută regimului sirian. Damascul neagă că este responsabil de acest atac şi atribuie responsabilitatea rebeliunii.