ONU ştie cine a comis crime împotriva umanităţii în Siria

ONU dispune de o listă a oficialităţilor siriene bănuite de "crime împotriva umanităţii". Există o listă secretă a unor oficialităţi politice şi militare din Siria bănuite că sunt implicate în "crime împotriva umanităţii", conform unui raport al comisiei de anchetă internaţională privind Siria.

RomaniaTV.net
23 feb. 2012, 17:19
ONU ştie cine a comis crime împotriva umanităţii în Siria

„Comisia, alături de Înaltul Comisariat pentru drepturile omului al ONU, a depus un plic sigilat care conţine numele acestor persoane”, au declarat anchetatorii, adăugând că au identificat şi o serie de „abuzuri ale drepturilor omului” comise de grupări ai Armatei Siriene Libere, se arată în raportul respectiv.

„Majoritatea acestor crime împotriva umanităţii şi încălcări ale drepturilor omului au fost făcute în timpul unor operaţiuni complexe, ce au implicat şi ansamblul dispozitivelor de securitate, ele având nevoie de directive din partea superiorilor”, au adăugat anchetatorii.

Comisia a identificat şi unităţi ale armatei şi ale agenţiilor de securitate despre care se crede, având motive rezonabile, că au comis „încălcări flagrante ale drepturilor omului”, precizând că şi forţele antiguvernamentale „au comis abuzuri, deşi incomparabile în termeni de amploare şi organizare precum cele ale regimului”.Pentru anchetatori, Guvernul a eşuat în tentativa de „a-şi proteja propriul popor”, mai arată raportul, citat de presa internaţională.

„Începând cu noiembrie 2011, forţele guvernamentale au comis încălcări grave, sistematice şi generalizate ale drepturilor omului, asemănătoare crimelor împotriva umanităţii, (…) având consimţământul de la cel mai înalt nivel al Guvernului”, conform comisiei care a interogat 136 de victime noi, de la ultimul său raport, din noiembrie 2011.

Peste 500 de copii au fost ucişi de la începutul revoltei, în martie 2011. În decembrie 2011, 80 de copii au fost ucişi iar în ianuarie 2012, 72 de copii. „Copiii continuă să fie arestaţi arbitrar şi torturaţi în timpul detenţiei”, au menţionat anchetatorii, care au aflat de existenţa a 38 de centre de detenţie în 12 oraşe, existând şi dovezi documentate a unor cazuri de tortură.

Bilanţul evenimentelor din Siria a ajuns la 7.600 de morţi, majoritatea civili, conform militanţilor. Comisia a făcut apel pentru începerea unui „dialog politic” care să includă toate părţile implicate, pentru a „negocia încetarea violenţelor” şi a „garanta respectarea drepturilor omului”.

În acest scop, cei trei membri ai comisiei de anchetă, Sergio Pinhero (din Brazilia, expert în drepturile omului), Yakin Erturk (din Turcia, specialistă în violenţele împotriva femeilor) şi Karen Abu Zayd (din SUA, specialistă în probleme umanitare şi ale refugiaţilor), au propus înfiinţarea unui „grup de contact” compus din ţările care au poziţii divergente despre Siria. De asemenea, comisia este de părere că ar trebui organizată cât mai repede posibil şi „o conferinţă internaţională”.