Operaţie în premieră la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală VIDEO

O adolescentă de 16 ani care suferă de epilepsie are acum şansa la o viaţă normală. Medici români şi sloveni i-au montat pacientei un dispozitiv care o va ajuta să scape de crize.

RomaniaTV.net
17 dec. 2011, 07:26
Operaţie în premieră la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală VIDEO

O tânăra care suferă de epilepsie are şansa la o viaţă normală. Boala a transformat-o pe Andreea treptat dintr-un copil vesel într-o adolescentă care abia mai putea vorbi. Ea a fost nevoită să renunţe, timp de doi ani, la şcoală din cauza crizelor de epilepsie mult prea dese.

Fata de 16 ani a suferit vineri o intevenţie chirurgicală la Spitalul Bagdazar Arseni unde medicii i-au montat un dispozitiv. Ea va mai rămâne internată în spital timp de o săptămână sub supravegherea medicilor.

Adolescentei i-a fost implantat un dispozitiv care este conectat la o pereche de nervi cranieni. Intensitatea impulsurilor trasmise de acest dispozitiv este programată de medicul neurolog printr-o telecomandă specială.

A fost o operatie reusita, sperantele pt pacienta sunt diminuarea marcata chiar pana la disparitia crizelor de epilepsie„, a spus Alexandru Taşcu, neurochirurg la Spitalul Bagdasar Arseni.

Medicul specialist din Slovenia a declarat că acestă operaţie este singura şansă pentru pacienţii care nu răspund la tratamentul medicamentos.

Acest implant e suportat de şase ani de către companiile de asigurări din Slovenia şi avem cam 10 cazuri pe an„, a declarat Domagoj Jugovtc, medic Slovenia.

În România astfel de proceduri nu sunt decontate de stat. Părinţii Andreei au fost nevoiţi să strângă, timp de doi ani, peste 20.000 de euro pentru a acoperi costurile operaţiei.