Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Metoda revoluţionară prin care medicii i-au salvat viaţa unui pacient

Medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare au reuşit să efectueze în premieră în unitatea medicală o operaţie de extirpare pe cale laparoscopică a vezicii urinare, împreună cu prostata, în cazul unui cancer local, recuperarea pacientului fiind astfel mult mai bună.

RomaniaTV.net
20 mai 2018, 11:46
Operaţie în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare. Metoda revoluţionară prin care medicii i-au salvat viaţa unui pacient

Potrivit unui comunicat, intervenţia de cistectomie radicală efectuată pe cale laparoscopică a fost făcută de medicii Cristian Rusu şi Bogdan Feciche, alături de colectivul medical. Operaţia a fost un succes şi a durat mai bine de patru ore.

„A fost o intervenţie de cistectomie radicală efectuată pe cale laparoscopică. Asta înseamnă extirparea în bloc a vezicii urinare cu prostata, pentru un cancer local avansat de vezică urinară. Particularitatea acestei intervenţii a fost că s-a făcut pe cale laparoscopică. Se încearcă să se extindă această tehnică, fiindcă operaţia este extrem de dificil de suportat de către bolnav. Din păcate, pentru bolnavi este singura cale de a rămâne în viaţă. Şi atunci încerci să faci pe cale minim invazivă, pentru o recuperare mai bună. Pacientul a evoluat bine. Intervenţia a durat în jur de patru ore şi douăzeci de minute. Tot ce contează este că pacientul se simte bine”, a declarat Bogdan Feciche.

Managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc, a precizat că medicii din acest spital sunt valoroşi, doar că nu li se oferă întotdeauna infrastructura pe care ar merita-o.

„Este vorba despre o intervenţie în premieră şi deschizătoare de drumuri pe care medicii noştri – doctorul Cristian Rusu, doctorul Bogdan Feciche şi doctorul Botezan – au reuşit-o. Avem o mână de lucru foarte bună şi valoroasă în acest spital. Din păcate, nu reuşim întotdeauna să le oferim acea dotare sau acea infrastructură pe care ar merita-o, dar pe care ne străduim în viitorul apropiat să o avem. Spun asta pentru că sunt medici foarte buni, sunt profesionişti extraordinari. Şi o spun cu încredere: aceşti oameni ar face faţă în orice spital public sau privat din România. Aş vrea să mai spun că pacienţii sunt foarte mulţumiţi”, a spus managerul.