Operaţie ortopedică, în premieră naţională, la SJU Sibiu

Pentru prima dată în România, chirurgul Radu Sorin Fleacă de la Secţia Clinică Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu (SCJUS) a realizat o operaţie de desprindere şi refixare a labrumului articular (un inel fibros de la periferia articulaţiei, care are rol în stabilizarea şoldului), pentru o pacientă de 26 de ani din Baia Mare.
Filip Stan
25 sept. 2014, 13:58
Operaţie ortopedică, în premieră naţională, la SJU Sibiu

Operaţia a fost realizată marţi pe parcursul a două ore şi jumătate, prin procedura artroscopiei de şold, conform conducerii spitalului sibian. Pacienta a fost externată miercuri, starea ei fiind foarte bună, scrie Agerpres.

Dr. Radu Fleacă este printre puţinii ortopezi din România care efectuează intervenţii chirurgicale prin utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul şoldului, având cea mai mare experienţă în acest domeniu pe plan naţional.

„Diagnosticul pentru pacientă a fost „Impingement acetabulo-femural drept de tip Pincer”. Datorită faptului că acest tip de intervenţie se adresează unei patologii relativ nou definită, este dificil de transpus diagnosticul într-un limbaj mai puţin tehnic. Practic este vorba despre un conflict mecanic între capul femurului şi bazin la nivelul articulaţiei şoldului, pentru care a trebuit remodelat tavanul cotilului. Operaţia a presupus realizarea a trei incizii (fiecare a cinci milimetri), fiind una minim invazivă, ceea ce este un mare avantaj pentru pacient. Prin aceste incizii s-a realizat fixarea labrumului articular, cu ajutorul a trei ancore speciale din material bioresorbabil”, a explicat dr. Radu Fleacă.

Artroscopia este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia medicul ortoped poate vizualiza, diagnostica şi trata problemele apărute în interiorul unei articulaţii, prin introducerea prin incizii mici a unei camere de luat vederi (artroscop) şi a unor instrumente speciale. Imaginile captate de acest sistem de achiziţie de imagine sunt transmise către un monitor, iar medicul chirurg realizează intervenţia prin urmărirea în timp real a imaginilor captate. Practic, este nevoie de un instrumentar special foarte scump, care necesită un efort financiar suplimentar din partea cadrului medical.

„Înainte de utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul şoldului, aceste boli se rezolvau doar printr-o intervenţie majoră, cu deschiderea largă a şoldului, cu toate complicaţiile şi impedimentele care decurg dintr-o astfel de procedură. Marele avantaj al acestei noi tehnici este că pacientul poate călca imediat pe picior, este externat a doua zi după operaţie şi îşi poate relua activităţile sportive la trei luni de la intervenţie. De aceea, încerc să promovez cât mai mult faptul că anumite probleme ortopedice se pot rezolva prin intervenţii minim invazive şi mă bucur că am putut realiza o astfel de intervenţie dificilă, în premieră la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu”, a declarat dr. Radu Fleacă.

După operaţie, pacientul va efectua tratament de recuperare post-operatorie (fizioterapie, kinetoterapie) şi se va prezenta periodic la control.

„Aveam această problemă la şoldul drept de foarte multă vreme şi nu am găsit o explicaţie şi un diagnostic clar. Pe lângă durerile mari şi disconfortul inevitabil, această afecţiune mă împiedica să practic activităţi sportive de recreere cum ar fi schi sau jogging. La recomandarea unui alt pacient (cu o altă afecţiune – n.r.), am ajuns la domnul dr. Fleacă pentru un consult de specialitate şi astfel am aflat de posibilitatea intervenţiei chirurgicale. Mă bucur că mi s-a ivit această şansă şi sper că problemele mele s-au încheiat şi am mari speranţe în acest sens”, a afirmat pacienta în vârstă de 26 de ani din Baia Mare.

„Ne bucurăm că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a fost realizată o nouă premieră medicală, fapt care confirmă că avem medici de o înaltă ţinută profesională. Ne aflăm într-un cursă continuă pentru dezvoltarea condiţiilor de tratament şi creşterea calităţii serviciilor medicale şi cred că deja putem discuta de o importanţă regională în ceea ce priveşte instituţia noastră. Vom sprijini şi pe viitor cu tot ceea ce putem cadrele medicale pentru că activitatea şi realizările lor sunt primele argumente ale unui spital de referinţă”, a declarat dr. Vasile Spinean, managerul SCJU Sibiu.

Dr. Radu Sorin Fleacă şi-a început cariera la SCJU Sibiu în anul 1998 ca medic rezident de ortopedie. În 2002 a devenit medic specialist ortoped, iar în 2008 a obţinut calificarea ca medic primar, specialitatea ortopedie-traumatologie. De asemenea, dr. Fleacă deţine competenţe în chirurgia artroscopică, este doctor în ştiinţe medicale şi şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Dr. Radu Fleacă este, din 1997, şi specialist în medicina de urgenţă.

Citeşte şi Operaţie în premieră mondială, la Sibiu: Implantarea unei proteze aortice prototip

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Orașul în care oamenii nu mai pot să locuiască. E considerat cel mai fierbinte loc de pe Terra și are peisaje desprinse din altă lume
Capital.ro
A murit maestrul teatrului romanesc. Marele actor al României s-a stins
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Vești bune pentru acești români fără asigurare medicală! Vor putea beneficia GRATUIT de analize
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
S-a aflat abia acum. Misterul despre părul lui Neti Sandu, rezolvat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Anunțul matrimonial scandalos lăsat de o pensionară: 'Caut un domn slab, bine îmbrăcat și...' 😲
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la asta: „Finisaje mai prost realizate ca aici am văzut doar..”
Capital.ro
Ungaria tocmai A LUAT FAȚA României. Acordul a fost deja semnat la Budapesta
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Reuniune de familie în Italia: Surorile Gabor, Monica și Ramona, împărtășesc momente rare alături de sora lor mai mare, Alina
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'