Operații periculoase pentru pacienți. Medicii luau stenturi și defibrilatoare de la morți și le montau unor pacienți în viață. Zeci de percheziții în patru județe

Procurori și polițiști de la Investigarea Criminalității Economice au descins vineri în zeci de locații din patru județe. Se fac percheziții într-un dosar care vizează destructurarea unei grupări care făcea trafic cu aparatură și dispozitive medicale. Potrivit unor surse citate de Romania TV, medici membri ai rețelei luau stenturi de la pacienți morți și le montau unor persoane în viață.

17 feb. 2023, 08:36
Operații periculoase pentru pacienți. Medicii luau stenturi și defibrilatoare de la morți și le montau unor pacienți în viață. Zeci de percheziții în patru județe

Operații periculoase pentru pacienți. Patru medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, dar și din Brașov sunt vizați de percheziții. Procurorii au suspiciunea că luau aparatură medicală de la persoanele decedate pe care o montau apoi la pacienți în viață.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.

Anchetatorii vorbesc despre 171 de intervenţii pentru care bolnavii ar fi plătit între 2.000 și 10.000 euro. Cel puţin doi dintre pacienții operați au suferit complicații și au murit. Pacienții au plătit pentru aceste operații, deşi în mod normal sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de doi dintre medici.

IGPR a anunţat că poliţiştii de la Economic şi procurorii Instanţei supreme efectuează, vineri, 24 de percheziţii în judeţele Iaşi, Braşov şi Neamţ într-o cauză complexă în care se efectuează cercetări pentru abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.

Citește și: 3 analize medicale pe care orice femeie trebuie să le facă. Sunt recomandate de Dr. Oz

Activităţile se desfăşoară la sediile sociale ale unor firme şi la domiciliile persoanelor fizice presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea. De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediile unei primării comunale, unor spitale şi la un ONG, se preciza într-un comunicat al IGPR.

Citește și: Alexandru Rafila dă de pământ cu medicii care primesc șpagă: ”Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”

Totodată, vor fi efectuate opt controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare patru ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

„Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora”, arăta sursa citată.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.

După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală – Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale.

De asemenea, vor fi puse în executare nouă mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul IPJ Iaşi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul IGPR – Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale IPJ Braşov, IPJ Iaşi, IPJ Neamţ şi IPJ Suceava.

Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi al Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a transmis vineri că ”a dat curs tuturor solicitărilor venite din partea organelor judiciare conform competențelor sale legale. Fiind o anchetă penală în curs de desfășurare, nu putem oferi alte informații sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătății desfășoară permanent activități de prevenire și de combatere a actelor de corupție care pot pune în pericol funcționarea sistemului sanitar și siguranța pacienților”.