Operaţiile la Spitalul Clinic de Copii din Braşov se fac pe mese din anul 1972

Spitalul Clinic Județean de Copii din Brașov care deservește județele Brașov, Covasna și Harghita, dar și copii din alte județe ale țării, are nevoie urgentă de aparatură nouă, performantă, având în vedere că o mare parte din dotarea spitalului depășește 30 de ani de când este folosită, a declarat joi, într-o conferință de presă, managerul unității medicale, dr. Liviu Munteanu.

01 sept. 2016, 16:31
Operaţiile la Spitalul Clinic de Copii din Braşov se fac pe mese din anul 1972

El a subliniat că indiferent de cât de bine pregătit este un medic, nu poate să facă nimic fără tehnica pe care ar trebui să o aibă la dispoziție.

„Ca să înțelegeți dimensiunea problemei v-aș ruga să faceți un exercițiu de imaginație. Încercați să vă realizați reportajul cu o cameră video veche de 30 de ani, să transmiteți o știre de pe un telefon cu disc, să nu aveți în dotare laptop, telefon mobil și internet. Sistemul sanitar este acolo, la telefonul cu disc. Noi luptăm călare cu sabia când am avea nevoie de tancuri și rachete. În blocul operator al spitalului avem trei săli de operație, iar în una dintre săli nu am avut masă de operație până în luna ianuarie 2016, când cu ajutorul unui sponsor am putut achiziționa această masă. Era aproape să pierdem o sumă importantă de bani din cauza birocrației. În altă sală de operație, masa pe care operăm copii în fiecare zi este din anul 1972. Am emoții de fiecare dată că va ceda și că voi deveni vedetă media că mi-a căzut copilul de pe masa de operație. Aici suntem noi și aș putea s-o țin tot așa cu dotarea din acest spital”, a explicat dr. Liviu Munteanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că în anul 2016 Spitalul de Copii nu are computer tomograf, o chestie minimă pentru un spital civilizat. De asemenea, spitalul are nevoie și de instrumentar medical, dar și de o stație de sterilizare performantă.

„Trebuie să înțeleagă toată lumea că dacă dorim performanță în sănătate, trebuie și dotare și, din fericire pentru noi, avem alături multe persoane implicate și dedicate care ne ajută să creștem performanța, ca și în exemplul de azi când spitalul nostru a primit din partea Asociației „Dăruiește Viață” și a unui sponsor foarte important, un ventilator de înaltă performanță, cu funcționalități multiple, care se adresează problemelor respiratorii ale prematurului, nou-născutului, precum și copilului mare. Este un aparat de ultimă generație, cu performanțe ridicate care dă șanse mari de reușită și vindecare pentru pacienți”, a afirmat sursa citată.

Vicepreședintele Asociației „Dăruiește Viață”, Oana Gheorghiu, a declarat că Spitalul de Copii din Brașov este unul dintre partenerii asociației începând de anul trecut și, în curând, la unitatea sanitară va fi inaugurat un alt proiect la care Asociația „Dăruiește Viață” lucrează în prezent.

„Credem că sistemul de sănătate are probleme de finanțare și de gestionare a fondurilor și cred că implicarea companiilor și a comunităților este mai mult decât binevenită. Trebuie să punem umărul pentru că sunt spitale unde ne tratăm atât noi, cât și copiii noștri”, a precizat Oana Gheorghiu.

Spitalul Clinic de Copii Brașov acordă lunar servicii medicale unui număr de aproximativ 900 de copii, care sunt spitalizați mai mult de 48 de ore, precum și altor câteva sute care rămân în spital o zi, fiind vorba de cazuri ușoare.

„Am ajuns să fim un spital clinic de urgență, un spital regional, și suntem acreditați recent de Agenția Națională de Management și Calitate în Sănătate. Tratăm copii din trei județe — Brașov, Covasna și Harghita, dar fiind într-o zonă turistică, ne adresăm pacienților din toată țara. Am acordat îngrijiri medicale și unor copii din Anglia, SUA, Canada, Italia, Suedia care s-au aflat în județ cu diferite ocazii”, a mai spus dr. Liviu Munteanu.

Acesta a mai punctat faptul că unitatea medicală are proiecte pregătite pentru accesarea a 10 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea spitalului, la care se adaugă și finanțarea pe care o primește de la Consiliul Județean (CJ), în subordinea căruia se află unitatea.

Citeşte şi Spitalul Clinic Colentina a cumpărat dezinfectanţi de la patru firme din Bucureşti