Operaţiune de amploare împotriva mafiei calabreze ‘Ndrangheta în Europa şi America Latină

Patru tone de cocaină, 120 de kilograme de ecstasy şi două milioane de euro confiscate şi zeci de arestări în ”Operaţiunea Pollina” contra mafiei calabreze 'Ndrangheta, în Europa şi America Latină, după arestarea noului cap al mafiei sicieliene Cosa Nostra Settimo Mineo.

05 dec. 2018, 19:29
Operaţiune de amploare împotriva mafiei calabreze ‘Ndrangheta în Europa şi America Latină

O vastă operaţiune a poliţiei internaţionale a permis miercuri arestarea în Europa şi în America Latină a zeci de persoane suspectate că fac parte din mafia calabreză ‘Ndrangheta, o nouă lovitură aplicată crimei organizate după arestarea noului cap al Cosa Nostra, relatează AFP.

Această razie, care s-a desfăşurat simultan, în zori, în Germania, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg şi Surinam, viza aproximativ 90 de suspecţi de asociere de răufăctori, trafic internaţional de stuperfiante, asociere mafiotă sau spălare de bani, au precizat reprezentanţi judiciari, potrivit news.ro.

Sute de poliţişti au luat parte la operaţiune, sub egida Eurojust – unitatea de cooperare judiciară a UE. Ea a permis confiscarea a patru tone de cocaină, 120 de kilograme de ecstasy şi a sumei de două milioane de euro în numerar în ascunzători situate în unele cazuri în restaurante italiene sau magazine de îngheţată.

În total, 41 de persoane au fost arestate în Italia, 21 în Germania, 14 în Belgia, cinci în Olanda şi două la Luxemburg, iar operaţiuni erau în curs, potrivit Eurojust, informează news.ro.

După arestarea, marţi, la Palermo, a lui Settimo Mineo – considerat drept noul cap al mafiei sicieliene Cosa Nostra şi succesorul desemnat de naşul Toto Riina – aceasta este o nouă lovitură aplicată crimei organizate. Operaţiunea, cu rezultate ”fără precedent şi extraordinare”, a ţintit ”membri periculoşi ai ‘Ndrangheta, prodund implicaţi în traficul de droguri şi spălare de bani”, a precizat el.

‘Ndrangheta – al cărei nume provine din cuvântul în greaca antică ”curaj” – are reputaţia că a depăşit, în general, mafiile siciliană şi napolitană, cu ajutorul traficului de cocaină din America Latină. Potrivit unor experţi, ea este singura mafie prezentă pe toate continentele – în Europa de Vest, în America de Nord, Centrală şi de Sud, în Africa şi se află de-acum în Europa de Est şi în Asia.