Operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei vor fi suspendaţi pe perioadă determinată

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că va fi elaborat un act normativ care prevede suspendarea activităţii, pe o perioadă determinată, a operatorilor economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii COVID -19.

03 feb. 2021, 16:23
Operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei vor fi suspendaţi pe perioadă determinată

Operatorii economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei  vor fi închişi temporar. Premierul Florin Cîţu a declarat că Guvernul a adoptat miercuri un proiect de lege care abrogă un act normativ care suspenda dreptul companiilor din România, unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat. „Din primul moment am spus şi public că vom abroga această lege când veni la guvernare”, a adăugat şeful Executivului.

„În hotărârea de astăzi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a apărut un lucru nou. Este o propunere pentru elaborarea unui act normativ prin care să fie instituită o măsură complementară a suspendării activităţii, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii COVID -19. Au fost multe discuţii în momentul în care am relaxat condiţiile pentru anumiţi operatori economici, din păcate, chiar dacă unele restricţii au rămas în vigoare, vedem foarte mulţi operatori economici care nu respectă aceste restricţii. Această propunere vine exact după aceste observaţii pe care le-am avut în ultima perioadă, pentru un act normativ care să reglementeze această situaţie cu suspendarea activităţii pe o perioadă determinată. Şi vor fi mai multe propuneri legate de operatorii economici”, a declarat Cîţu într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

„În şedinţa de Guvern a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat de economia privată, proiect care atunci când a apărut a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, o lege aprobată atunci în parlament, iar proiectul de acum abrogă acea lege, o lege care suspenda dreptul companiilor din România, unde statul e acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm acea nedreptate. Din primul moment am spus şi public că vom abroga această lege când  veni la guvernare. Acest proiect de lege merge la Parlament. E un mesaj clar pentru investitori, atât din România şi din exterior, că acest Guvern e unul care susţine investiţiile, un Guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Mischie (HORA): Am iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a iniţiat procedura legală prin care să dea în judecată autorităţile, a anunţat miercuripreşedintele organizaţiei, care estimează că între 70.000 şi 100.000 de angajaţi au ales să părăsească industria HoReCa, pe fondul problemelor cauzate de pandemie în ultimul an, iar aproape 15.000 de unităţi din sector probabil că nu se vor mai redeschide niciodată.

El a afirmat că se împlinesc 323 de zile de când industria HoReCa este restricţionată de la funcţionare. „Estimăm că între 70.000 şi 100.000 de angajaţi au ales să părăsească această industrie şi să se reorienteze către alte industrii, respectiv chiar să părăsească această ţară. Ce se întâmplă din punct de vedere al antreprenorilor? Din 40.000 de unităţi care funcţionează în ţară, probabil aproape de 15.000 nu se vor mai redeschide niciodată. Asta înseamnă că 13.000 de antreprenori practic nu vor mai avea afaceri care să aibă angajaţi în această ţară şi care să livreze taxe şi impozite către această ţară. Se discută despre un ajutor pentru această industrie, dar este de fapt o despăgubire pentru faptul că această industrie este restricţionată. Această despăgubire este sub forma a 20% din diferenţa dintre cifrei de afaceri şi se referă la anul 2020”, a spus Daniel Mischie, în cadrul unei conferinţe de presă.

HORA precizează că a existat dialog cu Guvernul, „poate mai mult ca niciodată”, dar lipsesc concretizările.

„Pentru anul 2020, industria, care a fost restricţionată, nu a primit niciun fel de ajutor din partea Guvernului. Facem un apel ca fondurile care au fost votate în Legea 224, adică 500 de milioane de euro, să fie repartizate în bugetul pe acest anastfel încât industria să bneficieze de ele. Ele puteau fi recuperate ulterior din fonduri europene, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)”, a spus preşedintele HORA.

El consideră că banii ar urma să fie plătiţi în vara lui 2021, ceea ce „este foarte, foarte târziu”.

„Orice abatere va duce această industrie în degringoladă (…) Credem că industria trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgenţă, altfel nu va mai exista. Acceastă industrie a turismului, hoteluri, restaurante, agenţii de turism, ghizi asigură partea frumoasă a acestei ţări. Guvernul astăzi omoară această parte frumoasă a acestei ţări”, a precizat el.

Mischie spune că HoReCa are nevoie de ajutor şi de despăgubiri pentru daunele care i-au fost aduse de Guvern, iar industria să beneficieze de taxe zero pentru salariul minim.

Preşedintele HORA: Industria turismului trebuie să beneficieze de despăgubiri în regim de urgenţă, altfel nu vom mai exista
„HORA a iniţiat procedura legală prin care vrem să dăm în judecată autorităţile şi urmăm procedura cu o casă de avocatură, în special pentru restricţionarea activităţii. Analizăm ce înseamnă acest 20% comparativ cu faptul că noi dorim să dăm în judecată autorităţile – şi mă refer la autorităţile centrale şi am început cu Prefectura, continuăm cu Guvernul. Este un parcurs anevoios, după cum ştiţi, din punct de vedere juridic, dar noi am demarat procesul de a da în judecată anumite entităţi pentru restricţionarea activităţii şi lipsa despăgubirilor în acest sens. Noi vom acţiona în judecată Prefectura, care pune în practică ceea ce a hotărât Guvernul, după care ne vom îndrepta împotriva Guvernului. Ne îndreptăm împotriva legii date de Guvern, după care despăgubirile le vom cere de la Ministerul Finanţelor”, a declarat Mischie.