Opoziția depune moțiune de cenzură

USL a hotărât să inițieze moțiune de cenzură ca urmare a deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea în Parlament pe comasarea alegerilor și pe proiectul privind promovarea judecătorilor ICCJ.

RomaniaTV.net
12 dec. 2011, 11:04
Opoziția depune moțiune de cenzură

Liderii USL au anunțat de asemenea că Uniunea va ataca legea comasării la Curtea Constituţională.

„Am luat act azi de intenţia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe cele două proiecte importante, şi anume comasarea alegerilor locale cu parlamentare, pe de o parte, şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte. USL a decis azi să depună moţiune de cenzură împotriva acestor proiecte”, a anunțat liderul PC, Daniel Constantin, citat de Mediafax, după ședința conducerii USL.

Constantin a acuzat faptul că  Parlamentul a devenit ”azi o anexă a Guvernului, în care ”proiectele grele sunt trecute prin angajarea răspunderii”.

”Ca atare, considerăm că acest act de angajare a răspunderii este dincolo de Constituţie, este un act imoral, la fel cum este imorală şi antidemocratică finalizarea acestor proiecte”, a precizat liderul PC.

Constantin a mai anunțat că USL va ataca și la Curtea Constituţională, comasarea alegerilor.

„Probabil că vom ataca la Curtea Constituţională, deoarece considerăm că această comasare a alegerilor încalcă mai multe legi, respectiv Legea 215, Legea 35, care prevăd clar că mandatul aleşilor locali nu se poate prelungi, el este de fix patru ani”, a spus Constantin.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a susţinut că termenul de şase luni, înainte de care se poate modifica data alegerilor, a fost depăşit.

„Data alegerilor locale poate fi modificată cu şase luni înainte. Pe 6 decembrie – faţă de 6 iunie 2012 – practic termenul a fost depăşit. Orice încercare de a schimba data alegerilor este, evident, neconstituţională”, a spus Ponta.

Guvernul a decis luni să-și asume în Parlament răspunderea pe proiectele de legi privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Liderii coaliției au avansat data de 19 decembrie pentru citirea textului moțiunii de cenzură, urmând ca votul să fie dat la 22 decembrie.

În ce condiții pică Guvernul

Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la asumarea răspunderii, a fost votată de majoritatea senatorilor și deputaților.

În cazul în care moțiunea de cenzură a fost repinsă, proiectul de lege pe care și-a asumat răspunderea Guvernul se consideră adoptat, iar aplicarea acestuia devine obligatorie.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Conform Regulamentului comun al celor două Camere, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună.