Opoziţia contestă la Curtea Constituţională Legea finanţelor publice

PDL, PP-DD şi UDMR au sesizat Curtea Constituţională cu privire la modificarea Legii 500 privind finanţele publice, adoptată săptămâna trecută în plenul Camerei Deputaţilor, deoarece noul actul normativ ar limita dreptul parlamentarilor de a formula amendamente la proiectul de buget, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
10 sept. 2013, 11:21
Opoziţia contestă la Curtea Constituţională Legea finanţelor publice

„Am avut o discuţie cu liderul grupului PDL şi împreună am decis să atacăm la Curtea Constituţională legea privind modificarea Legii 500 privind finanţele publice. În esenţă am considerat că este neconstituţional să limitezi dreptul parlamentarilor de a formula amendamente la proiectul de buget. Şi, întrucât esenţa activităţii parlamentare este legiferarea şi, în cadrul legiferării, propunerea de amendamente, această măsură arbitrară care a fost adoptată de majoritatea USL nu face altceva decât să taie posibilităţile Opoziţiei de a interveni pentru corectarea unor alocări bugetare pe care a apreciat că nu sunt regulă”, a declarat liderul deputaţilor PP-DD, Daniel Fenechiu, pentru Agerpres.

Fenechiu a adăugat că sesizarea la Curtea Constituţională a fost făcută împreună cu PDL şi UDMR. „Aşteptăm soluţia Curţii şi credem că va fi favorabilă, întrucât sunt şi nereguli de ordin procedural. Nu este corect ca prin legea bugetului să se intervină asupra mecanismului parlamentar. Ieri (luni – n.r.) am comunicat cele 25 de semnături pe care le-am strâns pentru atacarea la Curtea Constituţională, conform înţelegerii pe care am avut-o cu PDL şi UDMR”, a adăugat liderul deputaţilor PP-DD.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a confirmat demersul derulat împreună cu PP-DD şi UDMR. „Prin legea de modificare a legii finanţelor publice nu ai voie să intervii să soliciţi o suplimentare decât dacă obiectivul respectiv sau ceea ce soliciţi se regăseşte în buget. Deci, ne îngrădeşte dreptul nostru, chiar când vorbim de legea bugetului, să intervenim, să avem propuneri. Nu se acceptă decât ceea ce a spus Guvernul şi atâta tot. Mă refer la amendamente şi la orice modificări de buget”, a declarat Mircea Toader.

Liderul deputaţilor UDMR din Cameră, Mate Andras, a confirmat, la rândul său, demersul privind legea finanţelor publice.

Deputaţii au adoptat săptămâna trecută proiectul de lege de modificare şi completare a Legii 500/2002 a finanţelor publice. Potrivit actului normativ la articolul 17, după alineatul (2) s-a introdus un nou alineat, alineatul 2 indice 1, cu următorul cuprins: „Parlamentul va lua în dezbatere numai amendamentele prin care se propun modificări sau completări la proiectul legii bugetare anuale şi la anexele la acesta, la creditele bugetare şi/sau de angajament prezentate de Guvern în structura prevăzută de art. 36 alin. (1).”