Opoziţia din Venezuela şi deţinuţii politici au primit Premiul Saharov acordat de Parlamentul European

Opoziția și deținuții politici politici din Venezuela au câștigat joi prestigiosul Premiu Saharov pentru libertatea de gândire acordat de către Parlamentul European.

26 oct. 2017, 13:37
Opoziţia din Venezuela şi deţinuţii politici au primit Premiul Saharov acordat de Parlamentul European

‘Opoziția democratică și deținuții politici din Venezuela sunt câștigătorii Premiului Saharov pentru anul 2017’, a anunțat Guy Verhofstadt, deputat în Parlamentul European, într-un mesaj postat pe Facebook.

Venezuela se află într-o criză economică și politică profundă, după tentativa președintelui Nicolas Maduro de a-și consolida puterea și de a reduce autoritatea Adunării Naționale controlate de opoziție creând o adunare rivală pentru a rescrie constituția.

Președintele Parlamentului European Antonio Tajani a afirmat că premiul nu este numai o recunoaștere a ‘luptei curajoase’ a opoziției democratice din Venezuela. El a spus că parlamentul dorește de asemenea să ‘aducă un tribut poporului venezuelean: tuturor celor care au fost închiși pe nedrept pentru că și-au exprimat opinia, celor care se luptă să supraviețuiască zilnic din cauza unui regim brutal, pentru acele familii aflate în doliu pentru că i-au pierdut pe cei dragi în lunile de proteste neîntrerupte pentru libertate’.

Citeşte şi Parlamentul European cere anchetă internaţională în cazul asasinării jurnalistei din Malta

Tajani a adăugat că premiul reafirmă ‘sprijinul neclintit pentru alegerea democratică a Adunarea Națională din Venezuela aleasă în mod democratic’, potrivit Agerpres.

Premiul anual Saharov pentru libertatea de gândire a fost creat în 1988 de către Parlamentul European. Potrivit site-ului parlamentului, premiul este acordat ‘acelora care și-au adus o contribuție excepțională la lupta pentru drepturile omului în lume, atrăgând atenția asupra încălcării drepturilor omului precum și susținându-i pe laureați și cauza lor’.Printre laureații anteriori se află supraviețuitori ai sclaviei sexuale practicate de către Statul Islamic și bloggerul saudit Raif Badawi. Prima persoană căreia i s-a atribuit Premiul Saharov a fost Nelson Mandela, în 1988.

Premiul constă într-o diplomă și suma de 50.000 euro, care vor fi acordate în cursul unei ceremonii la Strasbourg, pe 13 decembrie.