Opoziţia forţează schimbarea lui Dragnea şi Iordache: „Nu mai aveţi majoritate”. Iordache: Sunaţi la 112! Opoziţia îşi declară victoria

PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților, iar opoziția a forțat schimbarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și cea a vicepreședintelui Florin Iordache. În urma unor discuții tensionate, PSD și ALDE au respins solicitarea opoziției.
Romania TV
05 dec. 2018, 08:16
Opoziţia forţează schimbarea lui Dragnea şi Iordache:

UPDATE Liderul de grup al PNL din Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, susţine că Liviu Dragnea şi Florin Iordache sunt revocaţi din funcţiile deţinute în conducerea Camerei Deputaţilor, urmând votul final pentru proiectele privind revocarea lor din funcţie.

”Majoritatea PSD-ALDE condusă de Liviu Dragnea şi umilii interpuşi ca Florin Iordache şi Eugen Nicolicea a fost astăzi spulberată în Camera Deputaţilor. Toate partidele din opoziţie PNL, USR, PMP, Pro România, deputaţi neafiliaţi sau aparţinând minorităţilor au reuşit să reinstituie democraţia şi respectul faţă de lege în această instituţie atât de importantă pentru că noi am considerat, şi am justificat cu articole din instituţie că Liviu Dragnea şi Florin Iordache au încălcat flagrant Consituţia României şi pentru asta merită să fie revocaţi”, a declarat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, demersul făcut de opoziţie este legal, fiind în concordanţă cu regulamentul, Constituţia şi deciziile CCR.

”Astăzi s-a făcut dreptate şi am reuşit să redăm şi o hotărâre de revocare din funcţie a lui Liviu Dragnea şi a lui Florin Iordache, în felul acesta existând un singur pas de făcut votul final pentru ca aceşti doi foşti conducători ai Camerei Deputaţilor să intre în istorie”, a mai spus Turcan, apreciind că speră ca votul final pentru recvicarea celor doi să se dea ”într-o perioadă scurtă”.

În schimb, deputatul social-demoicrat Florin Iordache susţine că trebuie respectate nişte reguli minimale, afirmând că a fost ”o zi tristă în Parlamentul României”.

”Schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face doar la solicitarea liderului de grup”, a spus Iordache.

„O zi tristă, am constatat că din dorinţa de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers cu încălcarea regulamentului şi a normelor interne ale Parlamentului. Eu înţeleg un joc democratic şi faptul că doreşti anumite chestiuni , de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcţii în Parlament, dar toate acestea trebuie să respecte nişte norme minimale: este vorba de Constituţie, de regulament, de nişte legi de organizare şi funcţionare a fiecărei instituţii”, a declarat Iordache.

Iordache a explicat că pentru că deputatul Carmen Moldovan vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a fost citată la DNA miercuri,  încă de marţi Liviu Dragnea l-a împuternicit pe el să conducă lucrările Camerei Deputaţilor.

Vicepreşdintele Camerei Deputaţilor susţine că solicitarea de schimbare a lui Liviu Dragnea s-a făcut „în Biroul Permanent trecut, cu încălcarea regulamentului care spune clar: „schimbarea membrilor Biroului Permanent cât şi schimbarea preşdintelui Camerei Deputaţilor se poate face numai la solicitarea expresă a liderului grupului parlamentar din care aceştia provin”.

Iordache a precizat că Daniel Suciu, liderul grupului PSD, a spus că nu există o astfel de solicitare, iar în aceste condiţii nu a putut fi introducă pe ordinea de zi proiectul privind revocarea lui Dragnea. 

„Am spus: nu e nicio problemă, putem ajunge la revocare, fie a preşedintelui, fie a vicepreşedinţilor cu o singură condiţie: să se respecte regulamentul.  Din opoziţie, aţi văzut în final şi-au făcut ca o şedinţă de partid între cele 3 grupuri parlamentare, au adoptat un simulacru de hotărâre cu nu ştiu câte zeci de voturi „pentru”, iar când am solicitat să facem un vot şi-au scos cartelele şi au plecat, Noi respectăm dreptul oricărui partid de a stabili anumite strategii, dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea şia Constituţiei cât şi a regulamentului” a spus Florin Iordache.

Iordache a precizat că atunci cînd va fi respectată „cerinţa minimală”, aceea ca liderul de grup să solicite revocarea, atunci va fi introdusă pe ordinea de zi dezbaterea privind revocarea.

„Dacă nu respectă această cerinţă minimală şi colegul meu, domnu lider de grup, Suciu, v-a confirmat că dumnealui nu a solicitat revocarea nici a mea, nici a domnului Dragnea. Săptămâna viitoare avem şedinţă de B irou Permanent luni, la ora 14:00, pot să mai vină şi cu alte solicitări. Dacă în Biroul Permanent respectă condiţiile din regulament, vor fi introduse pe ordnea de zi a plenului, dacă nu… „, a adăugat Iordache.

________

UPDATE Florin Iordache, declaraţii:

Schimbările propuse trebuie să respecte nişte norme minimale.

Eu am fost delegat să conduc azi lucrările Camerei.

Cererea de revocare a preşedintelui Camerei s-a făcut cu încălcarea Regulamentului. Am constatat azi încălcarea şi am cerut consultare.

Nu puteam introduce pe ordinea de zi un proiect cu încălcarea Regulamentului.

Colegii din opoziţie au adoptat ei în mod ridicol un simulacru de hotărâre, când le-am solicitat să facem un vot şi-au scos cartelele şi au plecat.

________

UPDATE Deputatul PNL Raluca Turcan susține că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților. Turcan afirmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziția va părăsi plenul.

Aceeaşi poziţie a exprimat-o şi Cristian Ghinea, USR.

„Opoziția unită i-a demis azi pe Dragnea și Iordache.

Iordache a refuzat să pună la vot demiterea sa.
Am organizat vot paralel și am avut majoritate cu ridicare de mână.

Iordache s-a legat, literar aproape, de scaun. 
A fost penibil vreo ora, cu el lipit de scaun.
Apoi au reîncercat să reia sedința cu el președinte. Opoziția a boicotat. Nu au avut cvorum. 
PSD-ALDE nu mai au majoritate în Cameră.

Dragnea, ți-e frică?”, a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

________

UPDATE „Stimați colegi, constat că nu au fost îndeplinite cerințele impuse de regulament. Constat că nu a fost propus nimic și în acest moment închid ședința. Vă mulțumesc mult”, a spus Florin Iordache, în timp ce aleșii Opoziției reacționau vehement împotriva deciziei.

Ulterior, parlamentarii PNL și USR s-au strâns în jurul prezidiului, reproșându-i acestuia că a refuzat să supună la vot propunerea PNL de a-l revoca pe Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Din sală s-a auzit: „Sunați la 112”, ceea ce a stârnit amuzamentul celor prezenți.

Deputaţii PMP, USR, PNL i-au solicitat, miercuri, în plen, vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei, în timp ce Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

„Fac apel la bărbăţia din PSD.(…). Vreau să supun: când v-a convenit, aţi întors votul în plen. Fac apel la bărbăţia din PSD şi supun la vot revocarea lui Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Solicit să fie supus pe ordinea de zi, că plenul este suveran, revocarea din funcţie a preşedintelui Liviu Dragnea”, a spus liderul grupului PMP Eugen Tomac.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că Florin Iordache nu mai poate conduce şedinţa de plen.

„Sunteţi în eroare flagrantă. Vicepreşedintele Camerei, Florin Iordache, nu poate conduce şedinţa. Nu este vorba de revocare, ci despre conducerea şedinţei. CCR spune că plenul este suveran, iar chestiunea retragerii susţinerii grupului care v-a numit este în cazul revocării. Aici este vorba despre conducerea şedinţei. Domnule Iordache, conduceţi ilegal şedinţa. Nu aveţi dreptul că conduceţi această şedinţă. Este abuziv”, a spus Barna.

Deputatul Victor Ponta a amintit de data de 3 iulie 2012, când a fost schimbată Roberta Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, menţionând că această situaţie se aplică în prezent.

„Aş vrea să intervin pe procedură în numele celor care se aflau în 3 iulie 2012 în această incintă. Am supus la vot schimbarea din funcţie a Robertei Anastase. Acolo a fost un document foarte bine scris, inclusiv de domnul Iordache şi grupul PDL a invocat că nu este de acord cu introducerea pe ordinea de zi a acestui lucru şi atunci PSD a spus că plenul este suveran. S-a supus la vot şi plenul a decis şi a fost schimbată Roberta Anastase. Trebuie să facem exact cum am făcut în data de 3 iulie 2012”, a spus Ponta.

„Ar fi cazul să ne amintim că suntem în Parlamentul României, în templul sfânt al democraţiei. Un loc unde se lucrează şi cu majoritate şi cu minoritate. Dl. Iordache nu decideţi în mod arbitrar şi abuziv, ci plenul este suveran. Nu fiţi laş! Dacă aveţi majoritate, arătaţi-o prin vot. Aveţi curaj?”, i-a spus lui Iordache deputatul PNL Florin Roman.

În replică, Florin Iordache a citit documentul prin care Liviu Dragnea îi deleagă atribuţiile de preşedinte al Camerei pentru data de 5 decembrie. „Data de 4 decembrie 2018, decizie privind delegarea atribuţiilor preşedintelui Camerei Deputaţilor. În data de 5 decembrie atribuţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor este exercitată de Florin Iordache. Deci toată expunerea dumneavoastră este contrară regulamentului. Mai studiaţi şi mai citiţi”, a răspuns Iordache.

El s-a adresat lui Victor Ponta spunând: „Bănuiesc că atunci când aţi fost în Guvern nu aţi supus la vot acte neregulamentare”.

„În niciun caz nu sunt laş. Am spus că voi supune votului orice cerere care este conform cu regulamentul. Fără îndoială, avem majoritate, că au plecat 2-3 colegi, nicio problemă, avem majoritate, dar important este să supunem la vot conform regulamentului”, a mai spus Iordache.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a precizat că Florin Iordache poate să conducă şedinţa.

„Deocamdată avem în discuţie schimbarea ordinii de zi. Având în vedere că nu avem votată o cerere de revocare, Florin Iordache poate să conducă şedinţa. Propunerea de revocare trebuie depusă la Biroul permanent care verifică îndeplinirea condiţiilor necesare, respectiv susţinerea liderului de grup din care face parte. Aveţi cumva acordul Biroului permanent privind îndeplinirea condiţiilor? Eu zic că nu”, a spus Nicolicea.

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a spus că de când a fost schimbată Roberta Anastase a fost modificat regulamentul.

„Între timp, regulamentul Camerei Deputaţilor s-a modificat, inclusiv cu votul lui Victor Ponta. Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat la propunerea liderului de grup din care face parte. Atunci se putea schimba preşedintele Camerei Deputaţilor şi acum se poate schimba, dar aveţi nevoie de semnătura liderului de grup care l-a propus. Nu o aveţi”, a spus Suciu.

El a spus că a depus la Biroul permanent o solicitare de revocare din funcţia şi a vicepreşedintelui Camerei, Marilen Pirtea, deputat liberal.

________

UPDATE Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a anunțat că opoziția ar putea intra în grevă parlamentară, dacă coaliția PSD-ALDE nu va supune votului cererile de revocare din funcție pentru Liviu Dragnea și Florin Iordache.

”Vreau să vă anunț că nu voi mai pleca de la acest microfon și vreau să vă anunț că există posibilitatea de a intra în grevă parlamentară, dacă nu veți respecta următorarele cerințe:

Prelungirea programului de lucru cu o oră

Introducerea pe ordinea de zi a solicitărilor de revocare

Schimbarea procedurii de vot astfel încât să nu fie manipulat sistemul electronic așa cum doriți dumneavoastră.

Să conducă această ședință vicepreședintele Marilen Pirtea”, a declarat Raluca Turcan.

UPDATE. Robert Turcescu a acuzat, în plenul în care se discută dacă se va supune la vot revocarea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, faptul că acesta a absentat de la jumătate din ședințele de plen și de la toate ședințele Comisiei de Administrație.

„Dragnea absentase la mai mult de jumătate din ședintele Camerei Deputaților. Dacă ați fi avut un angajat, domnule Iordache, precum Dragnea, și ar fi lipsit de la servicu, îl dădeați afară în secunda 3. Dragnea nu are ce să caute în Camera Deputaților. În Comisia de Administrație unde e membru, Dragnea nu a călcat nici măcar odată. Invocați regulamentul, dl Iordache, vă invit la o dezbatere clară să veniți și să prezentanți unde scrie că nu supuneți la vot cererea plenului. Fără să vă ameninț, vă aduc aminte o vorbă românească: fie roata și păstrată, tot se-nvârte ea odată”, a declarat Robert Turcescu, deputat PMP.

________

UPDATE  Deputatul PNL, Gigel Știrbu, a stârnit hohote de râs, după un atac la Florin Iordache. ”Domnule Iordache, în Egiptul antic, faraonul era îngropat alături de slugile sale. Nu mai încercați să opriți invevitabilul (…) Ziceați că aveți majoritate? Nu-i văd în sală pe domnul Tudose, nu-i văd în sală pe deputații domnului Stănescu de la Olt. Nu mai aveți majoritate!”, a spus Știrbu.

PNL a solicitat, prin vocea liderului de grup, introducerea pe ordinea de zi a cererii de revocare din funcții pentru Liviu Dragnea și Florin Iordache.

Președintele de ședință, Florin Iordache s-a opus acestei solicitări, ca urmare a unei ședințe a liderilor de grup. El a explicat că pentru a introduce un punct nou pe ordinea de zi este nevoie de un vot unanim al liderilor de grup. În acest caz, trei lideri de grup se opun propunerii PNL.

”Oricum nu voi supune votului solicitările dumneavoastră, din moment ce sunt neregulamentare”, a spus Florin Iordache.

În replică, cei de la PNL i-au solicitat lui Florin Iordache să se retragă de la conducerea ședinței, pentru că este vizat de o procedură de revocare. Iordache a refuzat și a explicat că procedura de revocare a fost inițiată neregulamentar.

Citeşte şi: Coaliţia PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaţilor, după ce patru deputaţi PSD au migrat la partidul lui Victor Ponta

Raluca Turcan, președintele grupului parlamentar PNL, a cerut suplimentarea cu două proiecte pe ordinea de zi. Este vorba așadar de cererile de revocare din funcție a lui Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților, și a lui Florin Iordache, din funcția de vicepreședinte.

Raluca Turcan: „Vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare, a domnului vicepreședinte Florin Iordache și a domnului președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea.”

„Aţi condus şedinţa de plen de declaraţii politice în afara Regulamentului, întrucât Biroul permanent a desemnat-o pe doamna Mihălcescu să conducă sesiunea de declaraţii politice şi, dacă se schimbă preşedintele de şedinţă, plenul este suveran. Ar fi trebuit să supuneţi votului plenului preşedintele de şedinţă. Există la Biroul permanent o solicitare de revocare a domnului Florin Iordache din funcţia de vicepreşedinte al Camerei pe motive de încălcare a Constituţiei. Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost respinsă în Bp, ceea ce este în afara Regulamentului pentru că Bp ar fi trebuit să o transmită plenului. Aşadar, astăzi vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen să fie înscrise două solicitări de revocare: a preşedintelui Liviu Dragnea şi a vicepreşedintelui Florin Iordache”, a spus liderul grupului PNL de la Cameră, Raluca Turcan.

Florin Iordache: „Revocarea mea, cât și a președintelui se poate face la solicitarea grupului parlamentar din care provin. (…) Nu supun la vot, să faceți ce vreți”

Pe hârtie, coaliția nu mai are majoritate pentru legile importante: are 163 de voturi, în condițiiile în care sunt necesare 165 pentru proiecte de lege importante, pentru că vorbim de majoritate absolută (jumătate plus un vot).

Opoziția a anunțat în trecut că are o ofensivă graduală, de la această revocare până la o moțiune de cenzură, ce ar urma să fie depusă până la finalul acestei sesiuni parlamentare, din jurul datei de 21 decembrie.

Ce prevede Regulamentul Camerei Deputaţilor

Art. 26

Preşedintele Camerei Deputaţilor poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus şi căruia îi aparţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Art. 27

(1) Propunerea de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 26, şi introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe a Camerei Deputaţilor propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea şi, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de unul dintre vicepreşedinţi.

(3) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei Deputaţilor, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 22.

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Ispita Diandra arată senzațional după ce a slăbit 8 kilograme! Ține post negru luni, miercuri și vineri
Fanatik.ro
Top 3 alimente congelate sănătoase cu beneficii uimitoare pentru organism. Protejează inima și sunt recomandate în diete
Capital.ro
Adio, maestre! A murit cel mai iubit ACTOR al românilor. A fost idolul a generații întregi
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Lovitură DURĂ pentru mii de români! Pensiile din septembrie, în aer! Cine riscă să rămână FĂRĂ bani?
Adevarul
Degeaba ridicăm F-urile să urmărească dronele rusești, degeaba le identificăm și le luăm la țintă: „Probabil politicienii noștri așteaptă pierderi de vieți umane”
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Super-trenul lui Nicolae Ceaușescu. Ce s-a ales de bijuteria prezidențială
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
Andreea Bălan e OUT de la „Te cunosc de undeva”! Şefii de la Antena 1 au CONCEDIAT-O după 13 ani de jurizare. Motivul este
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Doctorița Marina Gavril, ucisă pentru bani! Ce a făcut asasinul, imediat după crimă, cu telefonul și cardul bancar al doctoriței stomatolog
Capital.ro
Averea lui Traian Băsescu. E ireal cât de bogat a ajuns fostul preşedinte
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
Ea este Denisa, românca stewardesă găsită moartă într-un apartament din Japonia. Avea doar 30 de ani și era unicul copil al părinților: ”Facem un apel către toți cei care...”
substantial.ro
Prognoza meteo pentru septembrie: temperaturi și precipitații în România
MediaFlux
RUSIA, GATA de PACE! Anunțul venit de la MOSCOVA!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...