Oprea: Baza de la Deveselu, operaţionalizată până la finalul anului

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a afirmat duminică, în urma vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii, că în actualul context de securitate, este o oportunitate importantă pentru România să consolideze și să dezvolte relațiile cu SUA, în special în planul stabilității și securității naționale și regionale. Totodată, Oprea susţine că până la sfârşitul anului scutul antirachetă de la Deveselu va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune.

11 oct. 2015, 11:19
Oprea: Baza de la Deveselu, operaţionalizată până la finalul anului

Vicepremierul Oprea a efectuat, la invitația FBI, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la Washington, unde a avut o serie de întâlniri cu Procurorul General al SUA, cu reprezentanții Departamentului de Justiție, ai principalelor agenții federale de aplicare a legii, cu șeful Comunității de Informații al SUA, care îndeplinește și funcția de consilier principal pe probleme de informații al Președintelui Statelor Unite ale Americii, precum și cu membri ai Senatului american.

„În urma întrevederilor cu acești înalți oficiali americani s-au desprins două concluzii deosebit de importante pentru România, pentru siguranța și securitatea fiecăruia dintre noi. Prima veste bună se referă la regimul vizelor pentru Statele Unite ale Americii, iar a doua, pe care o consider și mai relevantă, în contextul geopolitic complicat din jurul țării noastre, vizează sporirea garanțiilor de securitate pentru România. Pe durata fiecăreia dintre întrevederi am primit mesaje foarte încurajatoare și apreciative față de ceea ce înseamnă relația pe care România o are cu SUA, prin Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. În actualul context de securitate, este o oportunitate importantă pentru România să consolideze și să dezvolte aceste relații, în special în planul stabilității și securității naționale și regionale”, a spus Oprea, într-o declarație de presă susținută la sediul MAI.

Gabriel Oprea, vizită în SUA: Vicepremierul s-a întâlnit cu procurorul general al Statelor Unite

El a subliniat că țara noastră, prin eforturile militare pe care le-a făcut în cadrul NATO, prin cooperarea din domeniul securității și prin contribuția din domeniul intelligence-ului, este apreciată la cel mai înalt nivel de către Administrația americană.

Gabriel Oprea a punctat că principalele teme abordate cu oficialii americani au vizat domeniul securității, al consolidării statului de drept, al justiției și al aplicării legii.

„Este unanim apreciat că această componentă de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA este cea mai relevantă și mai robustă, cu atât mai mult în actualul context geopolitic regional”, a spus Oprea.

Totodată, el a arătat că un mesaj important pe care a ținut să-l transmită atât reprezentanților Administrației americane, cât și senatorilor americani a fost acela referitor la determinarea României de a continua demersurile pentru includerea în Programul Visa Waiver.

Vicepremierul a precizat că a semnat împreună cu Procurorul General al SUA, Loretta Lynch, acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind intensificarea cooperării în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave, demers care reprezintă îndeplinirea de către țara noastră a celui mai important criteriu tehnic necesar includerii în Programul Visa Waiver de liberalizare a vizelor pentru cetățenii români.

În întâlnirea cu directorul Comunității de Informații a SUA, James Clapper, vicepremierul a fost reconfirmată cooperarea foarte bună dintre cele două state în special în domeniul intelligence.

„Domnul Clapper a acceptat invitația de a efectua o vizită în România, prilej cu care vom putea dezvolta relațiile bilaterale în ceea ce privește întărirea securității și intensificarea schimbului de informații”, a adăugat Oprea.

În ceea ce privește problematica Afacerilor Interne vicepremierul a arătat că a avut discuții cu șefii FBI și DEA, ocazie cu care s-a reconfirmat că specialiștii români din domeniul securității naționale ”sunt adevărați profesioniști cu care se cooperează foarte bine și eficient”.

Oprea a afirmat că a lansat invitația șefului Agenției Antidrog Americane de a face o vizită în România, în perioada următoare.

Totodată, el a spus că a avut discuții cu senatorul Ron Johnson, președintele Comitetului pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale și cu senatorul Richard Burr, președintele Comitetului pentru Informații al Senatului SUA, care au apreciat rolul României în actualul context geopolitic.

„În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanța facilității de la Deveselu, pe care o vom operaționaliza până la sfârșitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacității României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecție al NATO în regiune. Fiecare pas înainte pe care îl facem pe linia cooperării cu autoritățile din SUA contribuie la consolidarea Parteneriatului nostru Strategic, obiectiv de relevanță majoră în planul stabilității și al securității regionale. Consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA reprezintă pentru România, alături de prezența în UE și NATO, un pilon major al politicii noastre externe”, a arătat vicepremierul, adăugând că obiectivele vizitei au fost stabilite împreună cu premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis, iar rezultatele întrevederilor le-au fost comunicate.