Tokes, motiv de scandal între palate. Oprea: Ponta, dezamăgit că nu intrăm în „cârdăşie” cu el

Premierul Victor Ponta este "dezamagit când cineva nu intră în cârdaşie cu dumnealui pentru încălcarea legii.", a spus, sâmbătă, pentru, Mediafax, purtătorul de cuvânt prezidenţial Bogdan Oprea, referindu-se la problema retragerii unei decoraţii acordate lui Laszlo Tokes.Declaraţia purtătorului de cuvânt de la Palatul Cotroceni vine ca reacţie după ce Victor Ponta s-a arătat dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului "Steaua României" lui Laszlo Tokes şi a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un "subterfugiu".

RomaniaTV.net
24 aug. 2013, 12:25
Tokes, motiv de scandal între palate. Oprea: Ponta, dezamăgit că nu intrăm în „cârdăşie” cu el

„Ca întotdeauna, domnul prim-ministru Victor Ponta este dezamăgit când cineva nu intră în cârdaşie cu dumnealui pentru încălcarea legii. Comportamentul unui prim-ministru reclamă în mod obligatoriu ca solicitările şi abordările publice să fie în conformitate cu legile ţării sale. Este indamisibil ca pentru un prim-ministru respectarea legii să fie un subterfugiu”, a spus, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României” lui Laszlo Tokes şi a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu”.

„Există o procedură şi nu este o problemă ca acea procedură să fie îndeplinită. Eu cred că a fost pur şi simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o poziţie publică şi cred că Administraţia Prezidenţială ar trebui să aibă o poziţie publică. Că după aceea se face sau nu procedura, ţine doar de preşedinte acest lucru”, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta i-a transmis vineri preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca Laszlo Tokes să deţină Ordinul „Steaua României” şi propune retragerea acestei distincţii. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a transmis un comunicat în care anunţă că preşedintele Traian Băsescu a luat notă de iniţiativa premierului Victor Ponta privind retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” acordat lui Laszlo Tokes, dar constată că a-i da curs înseamnă încălcarea legii.

„Domnul Tőkés László a fost decorat de preşedintele României prin Decretul nr. 1864 / 14 decembrie 2009 cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989; – (2) – în temeiul Articolului 5 din Hotărârea Guvernului nr. 1511/2005 privind aprobarea Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea consiliilor de onoare ale ordinelor naţionale «Steaua României», «Serviciul Credincios» şi «Pentru Merit», «cavalerii unui ordin pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le consideră dezonorante comise de alţi cavaleri ai respectivului ordin şi care aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea Ordinului»; menţionăm că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Naţional «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a acestei decoraţii”, se arată în comunicat.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.