Conflict între Oprescu şi primarii de sector în legătură cu salubrizarea

Schimb de replici între primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, în legătură cu costurile salubrizării. Negoiţă spune că salubrizarea la sectoare funcţionează mult mai bine decât atunci când era la Primăria Generală.

22 mai 2013, 13:52
Conflict între Oprescu şi primarii de sector în legătură cu salubrizarea

Robert Negoiţă a declarat că nu este de acord ca serviciile de salubrizare să revină la Primăria Generală, aşa cum doreşte primarul Sorin Oprescu, el transmiţându-i acestuia că, dacă doreşte re-centralizarea, atunci să ia serviciile, dar să le şi plătească.

„Păi, am auzit de la Primăria Generală că se vrea ca dumnealor să comande şi noi să plătim. Dar dumneavoastră ce ziceţi să vă duceţi la restaurant cu cineva, el comandă şi dumneavoastră plătiţi, asta fără ca să fiţi de acord? Aşa, că vrea el? Nu. Este în neregulă profund şi de asta trebuie clarificat. Să vină la sector cu tot cu licitaţie în aşa fel încât să ştim clar în responsabilitatea cui este. Chestia asta amestecată nu ştiu pe cine avantajează, dar nici într-un caz pe cetăţean”, a spus Negoiţă.

El a precizat că salubrizarea la sectoare funcţionează mult mai bine decât atunci când era la Primăria Generală.

Oprescu a arătat că a prezentat în Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, referitor la Legea salubrizării, punctul său de vedere legat de dezvoltarea unitară a oraşului.

„De fapt, problema de fond este următoarea: aceea de a se dori să se transforme unităţile, subdivizunile Bucureştiului în unităţi administrativ-teritoriale. În condiţiile astea nu văd care să mai fie rolul Primăriei Generale. Dar în condiţiile astea dispare şi monitorizarea şi controlul dezvoltării oraşului. Este un început, vreau să spun, asta nu o stabileşte decât Legea administrraţiei, ceea ce mă îndoiesc că logica ar putea să ducă…”, a spus Oprescu.

Legea salubrizării este una care suscită un deosebit interes, având în vedere poziţiile divergente exprimate în acest sens de municipalitatea generală şi de cea de sectoare pe tema recentralizării serviciilor de salubrizare.

Astfel, în debutul dezbaterilor, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a precizat că poziţia tuturor primarilor de sectoare este una clară, potrivit căreia sarviciile de salubritate trebuie să rămân în continuare la sectoare.

„Punctul nostru de vedere este că Salubritatea trebuie să rămână la sectoare, unde se află şi azi şi funcţionează bine. Salubritatea a fost transmisă de la Primăria Generală la Sectoare acum 10 ani, se află la sectoare. Salubritatea e un punct câştigat şi se face curăţenie în Bucureşti. Cu toţii am clamat la alegeri descentralizarea. Să iei salubrizarea de la sectoare, să o duci la Primăria Generală e orice altceva, dar nu descentralizare, e invers descentralizării”, a spus Negoiţă.

La rândul său, primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că punctul de vedere al Asociaţiei primarilor de sector privind amendamentele la Legea salubrizării a fost trimis, toţi primarii de sector având poziţii corelate.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a părăsit, miercuri, înainte de final, dezbaterile din Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor privind Legea salubrizării, el refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor, precizând însă că va face un referendum în Sectorul 4 pe acest subiect.

„Nu fac declaraţii. Voi face un referendum în Sectorul 4 să aflăm dorinţa cetăţenilor. Voi face o conferinţă de presă şi voi anunţa atunci”, a spus Popescu Piedone.