Oprescu: Şapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină bucureştenilor

Sorin Oprescu a declarat joi că terenul de şapte hectare din parcul Herăstrău, pe care Carol I l-a lăsat moştenire bucureştenilor, trebuie sa revină în proprietatea Primăriei Capitalei. Curtea de Apel Bucureşti urmează să decidă, marţi, privind situaţia terenului.

13 feb. 2015, 09:01
Oprescu: Şapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină bucureştenilor

Marti, 17 februarie 2015, la Curtea de Apel Bucuresti se va decide daca bucurestenii isi vor primi inapoi terenul pe care Carol 1 l-a lasat mostenire. Lupta impotriva ilegalitatilor comise de diferite persoane pe spatiul verde al Capitalei am inceput-o din primul mandat multe terase ilegale au fost demolate in locul lor fiind amenajate locuri de joaca pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajata ilegal in Parcul Herastrau, in zona Soseaua Nordului, Primaria Capitalei a construit un loc de joaca pentru copii. Am demonstrat ca se poate. Sper ca marti, Curtea de Apel Bucuresti sa faca dreptate, luand in calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atesta faptul ca terenul respectiv este domeniu public si apartine Municipalitatii„, a declarat primarul Sorin Oprescu.

In 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău. Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.

CITEŞTE ŞI Sorin Oprescu a găsit INVESTITORI GRECI pentru marile proiecte din Capitală

In 2002, reprezentantii Clubului de yahting Sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reusit sa-si desfasoare, cu greu, activitatea sportiva pe acest teren, au dat in judecata BTT si Ministerul Tineretului si Sportului.

Imediat după ce am ajuns cu ei la Tribunal au început şi presiunile, ame­nin­ţă­rile. Ne-au trimis controale după controa­le, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, ce nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. In 2008, Instanta ne-a dat dreptate şi au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie. Din 2006, ne-am adresat PNA-ului, ulterior DNA-ului, ultima plangere fiind depusa la îneputul acestui an„, a declarat Liviu Doara, reprezentantul Sectiei de Yachting din Clubul Sportiv „Sportul studentesc”.

La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primaria Municipiului Bucuresti a intrat in proces alaturi de Clubul de yahting Sportul Studentesc, avand calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admitand cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i apar­ţi­ne încă de pe vremea lui Carol I.